Digitalizacija društva nezaustavljiv i nezaobilazan proces

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske intenzivno radi na digitalizaciji usluga koje se pružaju privredi, organima uprave i građanima jer je digitalizacija društva nezaobilazan i nezaustavljiv proces, rekao je danas u Sarajevu Denis Turkanović iz ovog ministarstva.

Turkanović je podsjetio da je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske prošle sedmice predložilo strategiju za razvoj elektronske uprave Srpske, u kojoj su predviđeni pravci razvoja i digitalizacije javne uprave.

“Izradi strategije prethodila je analiza stanja u Republici Srpskoj, a predviđeno je više od 60 mjera putem kojih namjeravamo raditi na razvoju elektronskih servisa građanima, privredi i drugim organima uprave”, rekao je novinarima Turkanović, koji je učestvovao na panelu “Prednosti digitalizacije društva – naredni koraci”, u okviru konferencije “Izazov izvoza”.

Prema njegovim riječima, digitalizovanje usluga koje se pružaju građanima i privrednim društvima koordinisaće Vlada Republike Srpske i novoformirano Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i digitalizaciju.

Turkanović je naveo da se u Republici Srpskoj radi na projektu koji bi roditeljima novorođenčadi omogućio da elektronskim putem prikupe sve dokumente potrebne da beba dobije zdravstvenu knjižicu.

Učesnik na panelu posvećenom digitalizaciji bio je i Radovan Korićanac iz Poreske uprave Republike Srpske, koji je izjavio novinarima da je Poreska uprava prepoznala digitalizaciju kao osnovni i ključni zadatak.

“U sklopu toga u odmakloj smo fazi sprovođenja integrisanog informacionog sistema”, naveo je Korićanac.

Navodeći da dosadašnja digitalizacija usluga Poreske uprave već donosi veće prihode, Korićanac je izjavio da je procjena da bi novi digitalizovani sistem fiskalizacije trebalo da doprinese porastu poreskih prihoda za 17 do 20 odsto.

Domaćin panela “Prednosti digitalizacije društva – naredni koraci” bila je kompanija “Prointer ITSS”.

Direktor “Prointera” Sarajevo Bojana Omerović konstatovala je da se o digitalizaciji puno govori, a malo zna.

Ukazujući na problem izvoza pameti iz Republike Srpske i Federacije BiH, Omerovićeva je istakla da se to posebno odnosi na inovacije i digitalizacija.

“Pored onoga što mi nudimo, a to su projekti i program, jesu i inovacije koje pomažu privatnom i institucionalnom sektoru, koji su u neraskidivoj vezi”, rekla je Omerovićeva novinarima.

Prema njenim riječima, da bi društvo bilo što uspješnije i razvijenije, potrebna je digitalizacija.

“Najveći su oni koji koriste inovacije i nove tehnologije u svom poslovanju”, poručila je Omerovićeva i dodala da digitalizacija i upotreba novih tehnologija razvijaju kompletno društvo, te vode ka cilju rješavanja mnogih ekonomskih i socijalnih problema.

Panel-konferencija “Izazov izvoza” najava je događaja “100 najvećih u BiH” – 32. dodjele priznanja najboljim kompanijama u BiH, koja će biti održana 18. septembra u Sarajevu.

U okviru konferencije održana su tri panela “Potreba formiranja jedinstvenog tržišta”, “Odlazak radne snage – kako bez kvalitetnog radnog kadra održati kontinuirani rast”, te “Prednosti digitalizacije društva – naredni koraci”.

Konferenciju su organizovale Poslovne novine i Spoljnotrgovinska komora BiH za “Klub 100 najvećih izvoznika”.