Dekorativne i praktične niše u zidu

Umjesto zidnim policama, zidove svoga doma možete obogatiti jedinstvenim arhitektonskim rješenjem koje neće krasti dragocjeni prostor vašeg doma.

Dekorativne zidne niše zapravo su udubljenja u zidu ili jedinstvena arhitektonska rješenja koja mogu vizuelno obogatiti zidove bilo koje prostorije u domu.

Uz malo kreativnosti, posebno u izvođenju zidnih pregrada od gipsanih ploča, nišama ćete stvoriti osjećaj dubine zida, kojeg ćete praktično iskoristiti kao ugradbeni element sa drvenim ili staklenim policama za predmete koje koristite svakodnevno, ili pak za ukrase.

kako napraviti nisu u zidu

 

Niše u spavaćim sobama

Niše smo navikli da viđamo u hodnicima, dnevnim sobama i kuhinjama, ali neočekivano mjesto za nišu koje izgleda sjajno je u spavaćoj sobi. Niša u zidu iznad ili pored uzglavlja može poslužiti kao dodatno mjesto za odlaganje stvari, posebno u onim sobama u kojima nema dovoljno mjesta za noćne stoliće.

Na ovaj način imate znatno više prostora za stvari poput knjiga, ukrasa, gadgeta i svih sitnica koje želite imati nadohvat ruke tokom spavanja.

nise u zidu u spavacoj sobi

Zidna niša u ovom slučaju može zamijeniti klasični zidni ormarić ili policu, te praktično upotpuniti prostor. Moguće je ugraditi gotove plastične elemente, odnosno kutije koje se upuštaju u zid ili nišu izvesti od porobetonskih elemenata prilikom renoviranja.

Niše u spavaćoj sobi se mogu ugraditi i u konstrukciju kreveta, odnosno njegovo uzglavlje. Ovakve niše čine krevet glomaznijim ali i atraktivnijim, pa ako budete naručivali krevet po mjeri, razmislite o ovoj opciji.

Poželjno je da su ovakve niše obojene u neku toplu boju, drugačiju od boje zidova, čime će doći do izražaja i prostor učiniti toplim i razigranim.

nise u zidu

Javljaju se u raznim oblicima, od polukupolastih do pravougaonih u moderno uređenim životnim prostorima, a posebno elegantno djeluju u zidovima obloženim dekorativnim kamenom, naglašavajući efekat i rustikalan šarm prostora.

U ljetnom periodu u njima će efektno djelovati morski motivi, poput drvenog modela broda, školjki i lončića s mirisnom lavandom i drugim aromatičnim začinima, dok u zimskom periodu ovdje možete postaviti zanimljive novogodišnje ukrase.

Kako napraviti nišu

Da bi se niša u postojećem zidu tehnički kvalitetno napravila, potrebno je prije svega odrediti vrstu i debljinu zida u kojem se nalazi. Dimenzije same niše zavise od potreba i mogućnosti izvođenja iste u prostoru.

Ako se radi u nosivom zidu (bio on od betona, armiranog betona, opeke ili nekog drugog materijala), treba zatražiti mišljenje statičara kako bi se kvalitetno izvela opterećenja.

nisa u zidu

Ako se niša izvodi u već uređenom prostoru, najbitnija je zaštita. Kompletan prostor treba zaštititi drvenim pločama, višeslojnim kartonom i debelom građevinskom folijom.

Zidove je najbolje zarezati u obliku niše dijamantnim alatom, a tek onda dubiti. Sva nastala oštećenja (špalete i leđa niše) treba dodatno obraditi kako bi se poštovale potrebne ravnine ivica i leđa. Napomena – pri planiranju obavezno računajte na debljinu završne obrade da niša ne bi ispala preuska.

Ako se niša izvodi u vanjskim zidovima, treba računati na toplotnu izolaciju kako poslije ne bi dolazilo do toplotnih mostova.

bedroom-night

Organic-meets-industrial-bedroom-with-monochrome-cowhide-rug-storage-niches-and-earthy-styling

peace

Surprising-Master-Bedroom-Decorating-Ideas-for-Bedroom-Transitional-design-ideas-with-Surprising-art-niche-bed

Baby-monitor-gray-bedding-light-wood-stool-monochromatic-color-scheme-neutral-color-scheme-reading-light-recessed-wall-niche-wall-mounted-light