Danas je Dan zaljubljenih: Sretno Valentinovo!

Valentinovo, Dan sv. Valentina ili Dan zaljubljenih praznik je koji se obilježava 14. februara.

U nastavku pročitajte neke od zanimljivih činjenica koje se vežu uz današnji praznik, njegovo porijeklo i značenje.

– Korijeni Valentinova sežu još u doba Rimljana i Luperkalija, festivala pročišćenja i plodnosti. Festival je počinjao žrtvovanjem životinja, njihovi su se jezici odsijecali, a od njih su se pravili bičevi, nakon čega su muškarci trčali ulicama i bičevali žene. Vjerovali su kako na ovaj način osiguravaju njihovu plodnost.

– Druga teorija se veže uz rimskog vladara Klaudija II koji je svojim vojnicima zabranio da se žene jer je vjerovao kako će ih to učiniti lošijim ratnicima. U duhu ljubavi, sv. Valentin je u tajnosti vjenčavao parove, a zbog svoje neposlušnosti, kažnjen je vješanjem 14. februara.

– Za Valentinovo se proda blizu 140 miliona čestitki, što ovaj praznik čini najpopularnijim u tom smislu nakon Božića.

– Razlog zašto se za Valentinovo poklanjaju čokolada i bombonjere bi možda mogao ležati u činjenici da su je ljekari u 19. stoljeću prepisivali pacijentima kako bi izliječili posljedice slomljenog srca i neuzvraćene ljubavi.

– Muškarci za Valentinovo troše dvostruko više novca nego žene. U SAD-u na primjer, prosječan muškarac će za Valentinovo potrošiti 156 dolara, dok će žena potrošiti 85 dolara.

– U Srednjem vijeku djevojke su za Valentinovo imale običaj jesti neobičnu i bizarnu hranu kako bi usnile svog budućeg muža.

– Muškarci imaju veće šanse da pronađu pravu ljubav: za svakih 120 muškaraca u dvadesetim godinama, tu je 100 žena iste dobne skupine.

– Istraživači kažu kako je čak 75 posto samoubistava povezano sa ljubavnim problemima. Za vrijeme praznika kao što su Božić, Valentinovo i Dan zahvalnosti primijećena je povećana stopa depresije, anksioznosti i pokušaja samoubistava.

– Ukoliko vam je priča o Valentinovu uz sve popratne događaje pomalo mučna, ne brinite, niste sami. Čak 40 posto ljudi ima negativne emocije u vezi sa ovim danom.

U svakom slučaju, ukoliko slavite želimo vam sretno Valentinovo, budite veseli, zaljubljeni i slavite ljubav tokom cijele godine. I zapamtite, pokloni nemaju veze s tim.

 

Izvor – klix.ba