Sea Star festival ispisao istoriju: 40.000 posjetilaca Sea Star festivala pokrenulo festivalsku sezonu u Evropi

Nove stranice festivalske istorije ovih prostora ispisane su proteklog vikenda na Sea Staru u laguni Stella Maris! Umaški događaj u organizaciji EXIT tima, prvo veliko festivalsko okupljanje u Hrvatskoj nakon dvoipogodišnje pauze, posjetilo je više od 40.000 ljudi iz preko 40 zemalja i na idealan način pokrenulo festivalsku i turističku sezonu.

Nova generacija, mlada, superpozitivna i euforična režirala je najbolje festivalsko izdanje dosad, a energija koja je vladala u Umagu neodoljivo je podsjećala na onu od prošlog jula, kad se na Petrovaradinskoj tvrđavi održao EXIT.

Osjetila je to i Amelie Lens koja je izjavila da se vidjelo u energiji publike kako su na ovo čekali dvije godine. Zasluge za ogroman „hajp“ opravdano pripadaju fantastičnom internacionalnom i regionalnom odabiru izvođača koje su, osim Amelie, predvodili i Dubioza Kolektiv, Onyx, Meduza, Topic, Senidah te Konstrakta i KALUSH Orchestra kao svjetske premijere!

Da je energija ljubavi pobjedila pokazao je poseban moment Sea Stara koji se dogodio u petak kada su, praćeni ogromnim aplauzom, na glavnu pozornicu festivala izašli i poljubili se mladi bračni par Ruskinja Maria i Ukrajinac Ilija. Za njihovu životnu i ljubavnu priču saznalo se prije dvije sedmice, pa ih je organizacijski tim festivala pozvao da budu posebni gosti u Umagu i na najljepšem, ljudskom i emotivnom nivou predstave filozofiju Exita, ali i duh koji je vladao Sea Starom – mir, ljubav i jedinstvo!

“Lokacija ne može biti bolja!” – iskreno je prenijela Konstrakta svoju impresiju lagunom Stella Maris. Bilo da je u pitanju njezin prvi solo koncert (a time i prvo koncertno izvođenje pjesme “In Corpore Sano”), gostujuće repovanjeanje u “Zovi čovika” s Vojkom V, energičan nastup Evrovizijskih pobjednika KALUSH Orchestra, koji su zapalili publiku pobjedničkom pjesmom “Stefania”, maestralni hit setovi Meduze, Topica, Adiel, Tijane T i Insolate  ili vrhunski hip hop / trap masterclass u režiji legendarnih Onyxa, Senidah, Kukusa, Stoke i Smoke Mardeljana prva noć Sea Stara donijela je bezbroj nezaboravnih momenata. Sam početak programa obilježio je i odličan panel “Veliki međunarodni muzički događaji kao generatori razvoja turizma i suradnje u regiji” održan na bini Electric Wavesa, uz učešće gradonačelnika Umaga Vilija Bassanesea , Dušana Kovačevića (osnivač i direktor EXIT i Sea Star festivala) i Tijane T (DJ), dok je moderator bila Ida Prester.

Druge večeri lagana kiša nije poremetila planove hiljadama posjetilaca koji su u velikom broju svjedočili nastupu grupe Buč Kesidi, a do kraja ispunili glavnu Tesla pozornicu za koncert Dubioza Kolektiva. Usljedila je apsolutna techno poslastica koju je započeo Farrago, do usijanja dovela jedna od najvažnijih DJ-ica današnjice Amelie Lens. Oduševljena publikom u intervjuu poslije nastupa izjavila je “Sea Star is energy, passion, techno”. Tu energiju i strast na maksimumu je do 6 ujutro držao i legendarni Umek do kraja čijeg seta je prostor ispred glavne pozornice ostao krcat.

Jednako ispunjena bila je i Nautilus Arena kojom su vladala najjača trap imena regije – z++, Bore Balboa, Grše, 30Zona, Mimi Mercedez, Muha, Buntai i mnogi drugi – potvđujući kako je i to zvuk koji je neraskidivo vezan s umaškim festivalom.

Obe večeri Sea Stara, na koju god stranu Stella Marisa da se krenulo, prema glavnoj Tesla pozornici, technom obojenoj Nautilus Areni, naelektrisanoj Electric Waves sceni ili najglasnijem Silent Octopusu –  festivalski prostor bio je ispunjen generacijom koja je jedva dočekala da se ponovo okupi.  Bukvalno trčanje mnogih prema ulazima, nakon što su preuzeli festivalsku narukvicu, najbolje pokazuje s koliko želje su ponovo htjeli biti dio ogromne euforične zajednice. Sudeći prema izjava brojnih izvođača ta pozitivna energija prešla je iz publike na sve pozornice.

Kroz festivalska vrata ovogodišnjeg Sea Stara tokom dvije večeri ušlo je više od 40.000 posjetilaca iz više od 40 zemalja i sa četiri kontinenta. Prevladavalisu fanovi iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, Švicarske, BiH i Srbije, a bilo ih je koji su do Umaga potegli iz SAD-a, Australije,  Izraela i Kuvajta.

Prema podacima Turističke zajednice grada Umaga na destinaciji je od četvrtka 26. do nedjelje 29. maja zabilježeno 20.000 turista i 50.000 noćenja.