Čudne priče o hrani iz 2016.

Morska slanina, pivo od oblaka i pita na rubu svemira samo su neki od primjera čudnih priča o hrani iz prošle godine.

Pita u svemiru

Kompanija Sent Into Space poslala je pitu od mesa i krompira na rub svemira o u svrhu vanzemaljske fotografije. Vjeruje se da je ovo prva pita koja je lansirana u stratosferu. Pita je poslata u atmosferu iz Wigana, privezana na visinski balon koji ju je odveo na 46 km iznad Zemlje.

Performans je podigao svijest o Svjetskom prvenstvu u jedenju pita koje se održalo 20. decembra. Ultimate Purveyors koji je angažovan da napravi pitu je rekao: “Ovo je prvi korak omogućavanja čovječanstvu da konzumiraju pite sa više elegancije i komfora. Niti nebo niti pita ne bi smjeli biti granica.”

 

Pivo od oblaka

U pivovari Innis & Gunn napravili su pivo vodom prikupljenom direktno iz oblaka. Tim od četiri osobe letio je posebnim zmajem iznad Devil's Beef Tubua kako bi prikupili vlagu iz oblaka. Skupili su dovoljno vode za izradu 500 pinti ograničenog izdanja Indian pale alea, Sky PA, koje je bilo dostupno ekskluzivno za investitore putem crowdfunding stranice Crowdcube.

pivo od oblaka

Jednačina za savršenu šoljicu kafe

Matematičari koriste složene kalkulacije kako bi pronašli savršenu šoljicu kafe. Objavljena u SIAM Jorunal of Applied Mathematics, studija je istraživala aparate za filter kafu i na koji način proces mljevenja kafe utiče na okus. Istraživači su pronašli da veličina zrna kafe utiče na način na koji kafa izlazi iz filter aparata.

soljica kafe

“Najviše nas je iznenadilo to da stvarno postoje dva procesa iz kojih je kafa izvađena iz zrna“, rekao je koautor William Lee za BBC. „Postoji vrlo brz proces kojim se kafa vadi sa površine zrna. I ima sporiji način kada se kafa vadi iz unutrašnjosti zrna.”

3D printer za gumene bombone

Prvi svjetski 3D printer za gumene bombone zadivio je britanske potrošače kada su iz Katjes’ Magic Candy Factory lansirali svoje gumene bombone izrađene po mjeri u tržnim centrima širom zemlje. 3D printer pruža potrošačima mogućnost da dizajniraju svoje kreacije – od poruke na čestitkama do bombona u obliku životinja – i gotove su u manje od pet minuta.

3d gumene bombone

Najljući burger

Burger King je kreirao posebnu „najljuću“ (Angriest) verziju svog Whopper burgera u aprilu prošle godine, zajedno s jarko crvenim pecivom. Burger slijedi Angry Whooper liniju, a sadrži manchego sir, jalapenos papričice i poseban ljuti sos.

ljuti burger

Pizza od piva

Pizza Hut je testirao novu pizzu sa ulivenim craft pivom u svom londonskom restoranu u maju ove godine. Pivo je ispečeno u rubu tijesta pizze i bilo je dostupno potrošačima koji su osoblju rekli tajni kod: „I like it hop.“

pizza pivo tijesto

Kath Austin, direktorica ljudskih resursa i marketinga je rekla: „Znamo da su craft piva vrlo popularna sada, a mi to slavimo ne samo dodajući craft piva na naš menu, već i njihovim dodavanjem u tijesto pizze.“

Morska slanina

Istraživači sa Univerziteta u Oregonu otkrili su lozu crvene alge koja ima okus kao slanina kada se kuha. Morska trava zvana dulse, sadržava dvostruko više hranjivih vrijednosti od kelja, tvrdi Univerzitet. Istraživač Chris Langdon i kolege patentirali su lozu alge i proizvode je od 9 do 14 kg sedmično.

morska slanina

“Nema gubitka interesa za njeno korištenje u svježoj formi. Ova stvar je poprilično sjajna. Kada je pržite ima okus kao slanina, a ne morska trava. I ima poprilično jak okus slanine.”

Dinosaurus od čajnih kolačića

Pekara Warburtons iz Velike Britanije napravila je 2,5 metra visokog dinosaurusa od ogromnih čajnih kolačića. Ukusan T-rex napravljen je od 2500 kolačića a slagalo ga je šest osoba kojima je trebalo 250 sati da ga sastave. Instalacija je obilježila izdavanje dječje knjige The Cristmasaurus Toma Fletchera.

dinosaurus od cajnih kolacica

agrobiz