Birajte kvalitetno i udobno

S obzirom na to da na madracu provodimo trećinu svog vremena i da je on naša baza za odmor, opuštanje, pa tako i zdravlje, bitno je birati pažljivo i racionalno. U nastavku teksta pročitajte nekoliko osnovnih pravila za izbor madraca, a s obzirom na to da na tržištu postoji mnoštvo madraca različitih sastava, pročitajte šta je posebno za svaki od njih.

Pravila za izbor madraca

Veličina – poželjno bi bilo da je madrac barem 10 cm duži od vas i što je moguće širi.
Ako tražite madrac za sebe i partnera, odnosno partnerku, oboje treba da ga isprobate prije kupovine. Idealna širina madraca je ona koja dopušta da oba partnera legnu na leđa, te da stave obje ruke pod glavu i da se laktovi jedva dodiruju, a ne izlaze van kreveta.

Isprobavanje – madrac je stvar koju kupujete dugoročno i za njega dajete dosta novca. Zato, ne ustručavajte se, desetominutno ležanje na madracu je nešto bez čega ne bi trebalo da ga kupite.

Lezite na leđa, da li vam donji dio leđa ima dovoljnu podršku? Madrac na kojem spavate mora pratiti prirodan oblik vaših leđa. Ako između leđa i madraca ima toliko praznog prostora da možete lagano gurnuti ruku ispod donjeg dijela leđa, to znači da je madrac pretvrd.

Lezite na bok, da li vam ramena i bokovi previše utonu u madrac? Madrac treba podupirati struk kako bi kičma ostala u vodoravnom položaju.Okrenite se kako biste provjerili možete li se s lakoćom okrenuti na madracu. Ako nije tako, to znači da je madrac premekan.

Čitanje u krevetu – ako prije spavanja volite čitati, podesive podnice mogle bi biti pravo rješenje za vas.

Vlaga – da bi vam madrac što duže trajao, potrebno ga je redovno prozračivati te okretati. Takođe, ako ste u mogućnosti, kupite vodootpornu plahtu za madrac, koja će ga duže držati čistim.

A, ako ste alergični, obratite pažnju na posebne antialergijske i antibakterijske obrade tkanina.

Takođe, uvijek tražite garanciju za madrac, jer dobri proizvođači daju garancije na pet ili deset godina.

Madraci sa oprugama

Ovi madraci imaju jezgru od čeličnih opruga. Ležanje i udobnost kod opružnih madraca varira. Elastičnost, tj. koliko se madrac prilagođava različitim dijelovima tijela, je kod skupljih madraca sa džepičastim oprugama veća nego s jednostavnim oprugama. Prednosti madraca s oprugama su prozračnost i njegova tačka elastičnosti na mnogim modelima. Ali opruge možete osjetiti na leđima ako je madrac star i istrošen.

Lateks madraci

Da bi proizveli lateks madrac, prirodni lateks ili sintetički lateks se izlijeva u kalupe i zagrijava u njima pod određenim uslovima. Lateks madraci su zato u jednom komadu, a sastoje se isključivo od istog materijala. Postoje razlike u kvalitetu između sintetičkih lateks madraca i prirodnih (prirodni lateks).

Prednosti lateks madraca su da se mogu prilagoditi obliku tijela i ponuditi dobru udobnost. Budući da u sebi nemaju opruga ili slično, lateks madraci reaguju izuzetno bešumno na pokrete. Nedostaci su različiti, zavisno od kvaliteta materijala i visoke težine madraca.

Madraci od pjene

Madraci od pjene su prije važili kao jeftini i kratkog vijeka. U međuvremenu su madraci od pjene postali puno bolji od svog ugleda. Razlikujemo modele madraca od hladne pjene i tople pjene. Kao visokokvalitetni važe madraci od hladne pjene. Oni se ne deformišu i ne stvaraju udubljenja, čak i na dužem periodu korištenja.

Prednost tih madraca je da se lijepo prilagođavaju tijelu, jednostavni su za transport, te su vrlo izdržljivi i potpuno bešumni. Nedostatkom se smatra činjenica da madraci od pjene nisu otporni i na temperaturi od oko 400°C se mogu zapaliti. Ne preporučuje se za ljude koji imaju problem znojenja noću.

Inovativni materijali za madrace

Technogel je inovativni materijal za izradu madraca koji se do prije nekoliko godina koristio u medicini. Technogel je poliuretanski materijal koji se savija u svim smjerovima pa se jednostavno formira prema građi i strukturi onoga ko na njemu leži. Budući da se podloga trodimenzionalno prilagođava, kičma je zaštićena, a bola u vratu više nema. Uz navedeno, technogel osigurava visoku toplotnu izolaciju, što znači snižavanje temperature tijela za dva stepena, odnosno bolju cirkulaciju.

Nadmadraci

Nadmadraci se mogu postaviti na sve vrste madraca. Nadmadrac pruža dodatnu udobnost, a ujedno i produžava vijek trajanja madraca.

Prednosti nadmadraca su što može nadomjestiti nedostatke madraca ukoliko je on pretvrd ili premekan, štiti madrac od vlage i trošenja, pomaže da madrac, na kojem se nalazi, duže zadrži svoj izvorni oblik, najčešće ima navlaku koja se može skinuti i prati.