“Bema” nastavlja tradiciju: Proslava za radne koleginice i skraćeno radno vrijeme

Tvornica obuće “Bema” Banjaluka, koju već skoro pune dvije decenije sa velikim uspjehom vodi tehnički direktor Marinko Umičević, i ove godine će obradovati svoje radnice povodom predstojećeg 8. marta-Međunarodnog dana žena, te će i organizacijom velike proslave tim povodom po ko zna koji put do sada pokazati koliko su radnice “Beme” cijenjene, jer predstavljaju najjači stub ove uspješne banjalučke fabrike.

Ovogodišnja proslava Dana žena u “Bemi” biće organizovana u subotu 9. marta, a kao i prethodnih godina fešta će biti upriličena u restoranu u krugu tvornice, dok sve radnice mogu očekivati dobar provod i dobar program, jer to svakako i zaslužuju.

Marinko Umičević, tehnički direktor “Beme”, u izjavi za Banjaluka.net rekao je da će ova tvornica kao i svake godine organizovati veliku proslavu povodom Dana žena.

“Na proslavi 8. marta tradicionalno će se okupiti naše koleginice iz Banjaluke i Mrkonjić Grada. Uz dobru muziku, odličnu hranu, bogatu tombolu i uvijek veselu atmosferu očekujemo još jedno nezaboravno veče. Proslava će biti organizovana su subotu 9. marta u restoranu tvornice obuće Bema, svi se radujemo okupljanju i novom druženju”, rekao je Umičević, koji i ovim divnim gestom prema svojim radnim koleginicama pokazuje koliko cijeni njihov rad, zalaganje, trud i koliko ih poštuje.

Prema njegovim riječima, ove godine su se odlučili da ne kupuju svakoj radnoj koleginici po jednu ružu s obzirom na, kako je rekao, bezobrazno visoke cijene cvijeća, jer za taj novac koji bi dali za ruže mogu organizovati kvalitetno druženje.

“Napominjem da je Tvornica obuće “Bema” ove godine svim svojim radnicama već podjelila po par cipela. Vremena su izuzetno teška, narudžbe su smanjene za oko 20 odsto, pala je prodaja obuće i tekstila u Evropi, jer se ljudi na zapadu u krizi prvo odriču obuće i garderobe. Osim toga, klimatske, promjene se odražavaju na kompletnu industriju obuće i tekstila”, rekao je Umičević. On je dodao da situacija jeste teška, ali je ipak odlučio da svojim radnicama poklone jedno lijepo veče.

“Želim da kažem da Tvornica obuće “Bema” ima najbolje radnice na svijetu. Zajedno se trudimo da u ovim teškim vremenima redovno isplaćujemo plate, jer mi platu zarađujemo, a ne dobijamo i to je ogromna razlika. Osim proslave, naše radnice na 8. mart rade skraćemo, pa će tako biti i ove godine. Sutra je radno vrijeme u “Bemi” do 13 časova i 30 minuta. Iskoristio bih priliku da svim damama čestitam Međunarodni dan žena, a pogotovo radnicama Tvornice obuće “Bema””, poručio je Umičević, koji je uvijek uz svoje radnike, koje cijeni iznad svega, kao svaki odgovoran rukovodilac, a on to jeste sasvim sigurno.

Naime, Umičević ovim i ovakvim gestovima, kojih tokom godine ima pregršt, pokazuje da misli i iznad svega cijeni svoje radnike, pa im pomaže na sve načine, od obuće, preventivnih pregleda, druženja povodom ovako značajnih datuma, do školskih knjiga i pribora za djecu radnika i na mnoge druge načine, čime dokazuje visok nivo svoje odgovornosti prema zaposlenima, koji znaju da cijene Marinkovu humanost i dobrotu. Prije samo mjesec dana, Marinko je iznenadio svoje radnike prilikom završetka smjene, jer je sve radnike na kapiji tvornice čekao po par kvalitetne kožne obuće koju proizvodi “Bema” u svojim pogonima. I tim potezom “Bema” i Marinko su po ko zna koji put do sada pokazali i dokazali visok nivo društvene odgovornosti koju imaju, ali i nastavili da pomažu i budu uz svoje radnike kao i do sada, jer su radnici oduvjek za “Bemu” i Marinka, najvažniji resurs ove uspješne tvornice i tako će uvijek i biti.

Inače, “Bema” je sa Umičevićem na čelu uspjela da uspješno završi i ovu, u svakom pogledu izazovnu 2023. godinu. Uz sve probleme koje je stvorila inflacija, kao i smanjenje narudžbi i proizvodnje za oko 30 odsto, “Bema” na čelu sa Umičevićem i njenih oko 1.200 radnika uspjelo je da u tako teškim uslovima poslovanja ostvari dobar rezultat, čime je nastavila da dokazuje da je izrasla u privrednog giganta i ponos grada na Vrbasu.

A da to sve bude tako velike zasluge idu na adresu jednog čovjeka, a to je Marinko Umičević, koji važi za jednog od najuspješnijih i najiskusnijih privrednika u Republici Srpskoj, koji je na čelu “Beme” skoro pune dvije decenije, i koji ima ogromno kako životno, tako i iskustvo rada u privredi, i važi za čovjeka čije poslovne poteze treba pažljivo pratiti i učiti, jer se radi o čovjeku koji misli dobro svojim radnicima, tvornici, svojim sugrađanima, Banjaluci, Krajini, Republici Srpskoj…, i to svi znaju, a posebno oni koji su osjetili koliki je Marinko humanista, i koliko srce ima Marinko Umičević. Znaju to mnogi, posebno višečlane porodice, znaju njihova djeca koliko srce ima Marinko.

N.Sp.