Analiza: Iako im je cijena značajno skočila, prodato duplo više stanova u RS

Iako su cijene novih stanova u Republici Srpskoj krajem prošle godine značajno porasle, to nije zaustavilo građane da kupuju sve više stanova u novogradnji, pa ih je tako samo u četvrtom kvartalu prošle godine prodato za više nego dvostruko u odnosu godinu dana ranije.

Pokazuje to kratka analiza portala banjaluka.net, prema kojoj je očigledno da je došlo do snažnijeg oporavka domaćeg građevinarstva, odnosno stanogradnje u ovom slučaju, a što će svakako imati svoje pozitivne reperkusije i na druge grane privrede. Prema najnovijim podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, broj prodatih završenih novih stanova u Republici Srpskoj u četvrtom tromjesečju prošle godine veći je u odnosu na prosječan broj prodatih novih stanova u 2018. godini za 168 odsto i u odnosu na četvrto tromjesečje 2018. godine veći je za 102,2 odsto.

Prema tim podacima, korisna površina prodatih novih stanova u četvrtom tromjesečju 2019. godine u odnosu na prosječnu korisnu površinu u 2018. godini veća je za 154,7 odsto i u odnosu na četvrto tromjesečje 2018. godine veća je za 91 odsto.

“Prosječna cijena prodatih novih stanova u četvrtom tromjesečju 2019. godine u odnosu na prosječnu cijenu prodatih novih stanova u 2018. godini viša je za 14,4 odsto i u odnosu na četvrto tromjesečje 2018. godine viša je za 11 procenata”, navedeno je iz Zavoda za statistiku RS.

Iz ovog izvještaja je vidljivo i da je u četvrtom tromjesečju prošle godine u Republici Srpskoj prodato 1.106 novih stanova čija je ukupna korisna površina 58.818 kvadratnih metara. Prosječna cijena tih prodatih stanova u četvrtom kvartalu je bila 1.745 KM, od čega se na građevinsko zemljište odnosi 235 KM, na troškove građenja i dobit izvođača radova odnosi se 1.049 KM, dok se na ostale troškove I PDV odnosi 461 KM.

Pojašnjavaju da se ovi podaci odnose na završene nove stanove a dobijeni su po osnovu sklopljenih i realizovanih kupoprodajnih ugovora u posmatranom tromjesečju, bez obzira da li je uplaćen cijeli iznos ili jedan dio ukupne cijene stana.

(banjaluka.net)