Aditivi u hrani koje treba izbjegavati

Obični proizvodi pomoću brojnih umjetnih boja, konzervansa, zgušnjivača, emulgatora postaju privlačniji izgledom i okusom. Ali pretjerana konzumacija takvih proizvoda koji sadrže štetne tvari može naškoditi zdravlju, zato je čitanje sitnih slova na deklaraciji neophodno jer jedino tako možemo otkriti što stvarno jedemo.

1. Zaslađivači

Veliki broj “zdravih” proizvoda koji su istaknuti kao oni bez šećera u sebi sadrže aspartam – tvar za zaslađivanje, prepoznatljiv po oznaci E 951. Sadrže ga žvakaće gume, bomboni, razni dijetalni napici pa i čokolade. Uzrokuje vrtoglavice, grčeve u trbuhu i umor koji nastaju nakon previše konzumiranja proizvoda s ovim ozloglašenim sastojkom.

2. Pojačivači okusa 

Brojne grickalice, gotovi začini, umaci, supe iz vrećice sadrže pojačivač okusa mononatrijev glutaminat, koji se krije iza oznake E 621. Ovaj sastojak koristi se za isticanje okusa a jako je štetan jer može pogoršati brojne ozbiljne bolesti i uzrokovati gojaznost.

3. Boje

Prirodne boje s vremenom su gotovo u potpunosti zamijenile one umjetne naznačene na proizvodima oznakama od E100 pa do E 181. Nalaze se u brojnim slatkišima, keksima a najviše u energetskim napicima primamljivih neonskih boja. Izazivaju probleme na koži, uzročnici su brojnih alergija stoga ih, kada su djeca u pitanju, posebno treba izbjegavati.

4. Konzervansi

Tvari koje prvenstveno služe kako bi proizvodima produžili rok trajanja nalaze se i u svakodnevnim namirnicama poput mlijeka i suhomesnatih proizvoda, a nalaze se pod oznakom E 285 i E 1105. Upravo iz razloga što vremenom uzrokuju hiperaktivnost kod djece i kožne alergije, proizvode s konzervansima treba smanjiti na minimum.

5. Emulgatori

Tvari koje poboljšavaju teksturu proizvoda i povezuju sastojke koji se inače prirodno ne spajaju nalaze se u brojnim kupovnim slatkišima, gotovim umacima, paštetama, zamrznutim jelima. Teško ih je izbjeći ali zato konzumaciju proizvoda koji ih sadrže treba smanjiti.

6. Antioksidansi

Pod oznakom E 300 do E 340 nalaze se umjetni antioksidansi, lako ih je iščitati s proizvoda a svrha im je dodatak prehrani. Mnoge vrste voća i povrća u sebi imaju prirodne antikosidanse, poput zelenog lisnatog povrća, bobičastog voća.

7. Zgušnjivači

Njihova svrha je, naravno, brojnim proizvodima stvoriti umjetnu gustoću. Nalaze se u kupovnim supama, namazima, kremama a kriju se iza oznake E 1404 što je modificirani škrob, E 412 guar-guma, E 415 ksantan –guma. Konzumiranje proizvoda s zgušnjivačima u velikim količinama može uzrokovati manjak željeza i alergijske reakcije.

Izvor – zadovoljna.hr