Otvoren Međunarodni privredni sajam u Mostaru: Prilika za ekonomsku saradnju u regionu

U Mostaru je danas počeo Međunarodni sajam privrede. U prisustvu predsjednika Srpske i Srbije, Milorada Dodika i Aleksandra Vučića i premijera Radovana Viškovića, sajam je otvorio hrvatski premijer Andrej Plenković, čija je zemlja ovogodišnji partner. Prisutno je oko 800 izlagača iz 30 zemalja svijeta.

Ove godine dodatni vjetar u leđa okupljanju privrednika je da je BiH otvorila pristupne pregovore s Evropskom unijom.

U proteklih 25 godina na Sajmu u Mostaru izlagalo je više od 1200 izlagača iz cijelog svijeta, a posjetilo ga je više od milion posjetilaca, što je zavidan broj i za mnogo veće gradove. Već 19 godina na mostarskom sajmu svoje proizvode od meda i ljekovitog bilja izlaže i Dragan Batinić iz Sokoca.

Među 600 izlagača, svoj štand ima i Slobodna zona iz Kruševca.

– Privredna komora Srbije, Razvojna agencija Srpske i Srbije imaju višegodišnju saradnju. Sada još više unapređujemo tu saradnju putem kretanja na državnom nivou – ističe direktor Slobodne zone iz Kruševca Aleksandar Šarović.

Međunarodni sajam privrede u Mostaru prilika je za jačanje saradnje sa zemljama regiona. To potvrđuje i otvorena avio-linija Beograd – Mostar.

– Potvrda toga je i otvaranje direktne avio linije između Beograda I Mostara koja predstavlja ne samo povećanje mobilnosti, nego je i simbol vizije u kojoj granice postaju sve manje važnje, dok su saradnja i zajedništvo ključni za napredak – ističe predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto.

Predsjednik Vučić pozvao je sve kompanije iz Srbije da sarađuju sa kompanijama iz BiH i Hrvatske i da se nastavi raditi na uvećanju trgovinske razmjene.

– Nadam se da će u budućnosti biti više iskrenosti kako srpsko-bošnjačkim tako i srpsko-hrvatskim odnosima. Ne bih da govorim o drugim odnosima, jer vjerujem da možemo zajednički da živimo i napredujemo još mnogo brže. Nismo lošiji od svih drugih koji bi da nam budu tutori i mentori – navodi Vučić.

Za premijera Radovana Viškovića mostarski sajam dokaz je da se može graditi put sa prijateljima, bez mentorstva pojedinih ambasada ili stranih zvaničnika.

– Tu su zemlje regiona koje mogu da pomognu BiH. Sigurno da se tako BiH može i bolje razvijati i brže kretati na evropskom putu, nego pod mentorstvom pojedinih ambasada i zvaničnika koji ni ne razumiju ove ljude i ovaj prostor – ističe Višković.

Treću put zemlja partner sajma je Hrvatska. Za njenog premijera, Andreja Plenkovića otvoranje pristupnih pregovore s Evropskom unijom za BiH je od velikog značaja, jer definiše reformski put i evropsku budućnost za sva tri konstitutivna naroda.

– U tom procesu BiH će imati podršku Hrvatske koja poštuje BiH i želi joj pomoći u tom procesu, kao što je i do sada u svim fazama – navodi Plenković.

Sajam koji traje do 20. aprila iz godine u godinu okuplja sve više izlagača i posjetilaca. Poslovno i političko povezivanje u gradu na Neretvi ima veće značenje nego u drugim mjestima. Da je postalo stvar prestiža pojaviti se na ovom sajmu govori i to što su ove godine sajamski kapaciteti popunjeni dva mjeseca ranije.

(RTRS)

Ostavi komentar