KKI “Vrbas” još čeka podršku: Trofejima i promocijom Srpske vrate svaki uloženi fening

Košarkaški klub invalida “Vrbas” iz Banjaluke, kojeg već više od dvije decenije sa velikim uspjehom i uz pregršt osvojenih trofeja i medalja vodi poznati sportski radnik Marinko Umičević, nastavlja svoj pobjednički niz u domaćem prvenstvu, odnosno u Premijer ligi BiH u košarci u kolicima, te najavljuje da bi se vrlo lako moglo desiti da neporaženi, furioznom igrom, osvoje desetu uzastopnu titulu šampiona BiH, koja će u ovom sportu i dalje ostati u Banjaluci.

Naime, proteklog vikenda KKI “Vrbas” je kao domaćin u Sportskoj dvorani “Borik” u Banjaluci ostvario još jednu u nizu pobjeda u ovogodišnjoj Premijer ligi BiH, a savladana je ekipa KIK “Una Sana” iz Bihaća rezultatom 72:54 u okviru 7. Kola bh. prvenstva u košarci u kolicima. Na ovaj način banjalučani su zadržali maksimalan učinak u dosadašnjem toku takmičenja, te najavljuju nastavak dobrih igara i osvajanje titule i ove godine.

Gosti iz Bihaća su bolje počeli susret i ekspresno su poveli 3:0, da bi domaći uzvratili i vrlo brzo bilo je 11:7. Ipak, na minu pauzu otišlo sa prednošću ekipe iz Bihaća koja je imala minimalnih 15:14. U drugom periodu razigrali su se Banjalučani koji su dvaput imali “plus osam“, 34:26 i 36:28, ali je poslije 20 minuta igre na semaforu pisalo, 36:32. U trećem period igre, “Vrbas” je koliko toliko zaigrao bolje i organizovanije, pa je u finišu treće četvrtine trojkom Ante Štimca otišao na velikih 14 poena razlike, i na semaforu je stajalo 58:44 za domaćine. U nastavku utakmice, i posljednja četvrtina pripala je Banjalučanima koji su više nego zasluženo dobili ovaj duel sa ubjedljivih 72:54.

Kod KKI “Vrbas“ najefikasniji je bio Ante Štimac koji je ubacio 27 poena, od čega dvije trojke, dok je Vlado Švraka postigao 22 poena, od čega jednu trojku, a kod gostiju iz Bihaća Dino Dizdarić imao je učinak od 25 ubačenih poena.

Ovom pobjedom KKI “Vrbas” se dodatno učvrstio na vrhu tabele Premijer lige BiH u košarci u kolicima i već je izvjesno da će nastavkom ovako dobrih igara i ove godine uspjeti odbraniti titulu šampiona Premijer lige BiH.

Međutim, očigledno ni tako veliki sportski uspjeh, ma o kojem sportu da se radi, nije dovoljan da se snažnije podrži ovaj trofejni sportski kolektiv, bilo da se u podršku klubu uključi više donatora ili da naše institucije na nivou Republike Srpske i Grada Banjaluka konačno prepoznaju značaj i dostignuća ovog sporta i ovog kluba i da pruže potrebnu finansijsku i drugu podršku kako jedan od naših najtrofejnijih sportskih kolektiva ne bi i dalje zavisio samo od podrške nekolicine istinskih humanista i entuzijasta, predvođenih neumornim Marinkom Umičevićem, koji ne žali da ovom klubu pruži svaki vid podrške i čini to već decenijama, zbog čega mu uvijek treba odati veliko poštovanje.

Ali, zar možemo dopustiti da jedan čovjek sam nastavi da brine o ovom uspješnom i trofejnom sportskom klubu, o njegovim igračima koji su invalidna lica i imaju posebne potrebe, o takmičenjima, putovanjima, smještaju, transportu, hrani, osvježenjima, zar je moguće da ćemo i ovog puta dopustiti da opet taj jedan čovjek snosi veliki dio troškova kluba, da zahvaljujući tome što je poznata i ugledna ličnost i humanista uspijeva da obezbjedi i još po neku donaciju ovom klubu. Riječ je naravno o prvom čovjeku KKI “Vrbas”, Marinku Umičeviću, koji godinama unazad apeluje i traži pomoć institucija, ali reakcija izostaje. Ono što posebno brine je da pomoć i podršku traži klub koji donosi desetine domaćih i međunarodnih trofeja i medalja, jer kako bi onda bio podržan neki javnosti nepoznati klub, bez bilo kakvog trofeja…

Dakle, KKI “Vrbas” je odavno zaslužio da bude podržan od strane institucija Srpske i Grada Banjaluke, kako finansijski tako i na druge načine, jer ovo je uistinu više od sporta, riječ je o klubu koji okuplja invalidna lica kojima je ovaj klub, i kojima su ova takmičenja, bukvalno novi život. I sve to upravo zna Marinko Umičević, i zato kao istinski humanista decenijama pomaže, podržava i bukvalno sam “gura” ovaj klub, koji pregrštom osvojenih medalja i trofeja, te promocijom sporta i same Republike Srpske i Grada Banjaluke širom BiH, regiona i Evrope vraća svaki uloženi fening u njega. Iskreno se nadamo da će i nadležni prepoznati taj značaj i podržati KKI “Vrbas”.

Inače, ovaj uspješni sportski klub bi od 27. maja do 2. juna ove godine trebao da učestvuje na prestižnom turniru “Kup Tifa”, koji će biti održan u ruskom gradu Kazanju, a na tom međunarodnom turniru učešće će uzeti klubovi iz desetak zemalja svijeta, što bi bila odlična prilika za promociju našeg sporta, ali i Grada Banjaluke i cijele Republike Srpske, gdje bi zastava Srpske i naši sportisti bili rame uz rame sa velikim sportskim silama, što bi svakako trebali iskoristiti.

Međutim, iako je riječ o sjajnoj šansi da se predstavimo na ovako prestižnoj smotri sporta, u društvu velikih svjetskih sportskih sila, u ovom trenutku nije sigurno da li će se višestruki šampioni NLB lige, Republike Srpske i BiH, košarkaši “Vrbasa” pojaviti u Rusiji, a razlog je nedostatak novčanih sredstava za put i prateće troškove ekspedicije ovog uspješnog kluba.

Zbog svega toga u ovom trofejnom sportskom kolektivu odlučili su se da pomoć potraže od nadležnih republičkih i gradskih institucija, od kojih svi očekujemo da napokon uzmu u obzir sve one korisne stvari koje nam donosi ovaj klub i da mu pruže finansijsku i svaku drugu podršku, jer je pored svih trofeja, nagrada, titula koje je osvojio KKI “Vrbas”, riječ o invalidnom sportu i jer te ljude moramo podržati i ne dozvoliti da to bude obaveza samo jednog čovjeka, opet ponavljamo, Marinka Umičevića, koji se lavovski bori za njih već 22 godine, bez bilo kakvog ličnog interesa.

N.Sp.