Umičević: Granica postoji!

Ugledni banjalučki privrednik Marinko Umičević, koji je već četiri uzastopna mandata odbornik u gradskom Parlamentu i koji je član Senata Republike Srpske, te je nadaleko poznati humanitarac, poručio je da i u Bosni i Hercegovini granica postoji, htio to neko da prizna ili ne.

“Ja koji sam rođen u prošlom sistemu, u SFRJ, učio sam tokom života i u partijskim školama da su republičke granice, granice koje spajaju i da su više figurativne. Međutim, te granice su preko noći, odlukom bijelosvjetskih moćnika (hoštaplera ), postale državne granice. I kada su pravljene, a zna se ko ih je pravio, pravljene su da jednog dana postanu državne granice”, istakao je Umičević, koji skoro dvije decenije sa velikim uspjehom vodi banjalučku Tvornicu obuće “Bema” i koji iza sebe ima punih pet decenija rada u privredi, ali i ogromno znanje, te stečeno iskustvo, kako poslovno tako i životno, zbog čega je uvijek važno sa pažnjom saslušati njegove poruke i prijedloge.

Prema njegovim riječima, očigledno je da zapad sve radi i planira na duži period i tako su te granice preko noći i postale državne priznate od tih istih koji su ih crtali.

“Tako i u Bosni i Hercegovini granica postoji, htio to neko da prizna ili ne. Nadam se istom scenariju po pitanju granica u BiH, kao što je bio slučaj sa granicama u bivšoj Jugoslaviji. Smatram da ovdje ima života, ali se moramo okrenuti budućnosti jer treba da imamo na umu da su granice tu, da postoje, da su crtane u Dejtonu i da su ih potpisale svjetske sile i tadašnji predstavnici iz BiH, te Srbije i Hrvatske, koje su garant mira”, poručio je Umičević.

N.Sp.