Umičević: Obućarska i tekstilna industrija pred slomom

Marinko Umičević, predsjednik Upravnog odbora Udruženja tekstila, kože i obuće Republike Srpske, upozorio je da je industrija obuće jedna od privrednih grana koja je najpogođenija klimatskim promjenama, te naglasio da je ovo već treća godina kako se klima drastično poremetila, zbog čega nisu prodate stotine miliona pari zimske obuće.

Naime, veliki broj prodavnica obuće u Njemačkoj i cijeloj Evropi je zatvoreno, kao i fabrike koje se bave proizvodnjom đonova i repromaterijala, dok je poslovnim partnerima domaćih proizvođača pala prodaja za oko 30 odsto i neki od njih su smanjili naloge, jer nemaju prodaje.

“Evo, sredina je novembra, a naši ledići na ulazu u fabriku su kao u sred ljeta, a davno je trebalo da posadimo tulipane da bi procvjetali za Dan grada i to je samo jedan slikovit primjer. Ovo je već treća godina kako se klima drastično poremetila. Prema procjenama, u tom preriodu je ostalo više od 250 miliona pari zimske obuće koja nije prodata”, rekao je Umičević, koji skoro pune dvije decenije sa velikim uspjehom, i u teškim uslovima za poslovanje, vodi banjalučku Tvornicu obuće “Bema”, koja zapošljava oko 1.250 radnika.

Prema njegovim riječima, očekivao je da će ova godina biti rekordna i najbolja u proizvodnji za domaće obućare i tekstilce, ali se u posljednja dva mjeseca, kako je pojasnio, sve urušilo kao kula od karata.

“S obzirom na situaciju, mi u obućarskoj industriji smo izuzetno zabrinuti i moramo pokušati da sav ovaj trud i sve što smo uložili u saradnji sa Vladom RS održimo i spasavamo. U petak je zakazana sjednica Upravnog odbora Udruženja tekstila, kože i obuće da sagledamo situaciju i vidimo šta možemo da uradimo. U svakom slučaju klimatske promjene se dešavaju, neizbježne su i mi moramo da tražimo alternativu. To znači da bi trebalo pokretati domaću proizvodnju u većem obimu i da konačno počnemo da radimo za javna preduzeća Republike Srpske, pa i za vojsku BiH i druge institucije na nivou BiH, jer to je i naš novac kojim se puni budžet BiH”, dodao je Umičević i upozorio da ukoliko ne bude tako, ova industrija koja zapošljava 14.000 radnika i jednu četvrtinu prerađivačke industrije, doživjeće slom.

Umičević, koji punih pet decenija radi u privredi i koji ima ogromno životno i iskustvo rada u realnom sektoru, dodao je da je uvijek bilo teških momenata za ovu industriju, jer je ovo industrija koja dopunjava kućni budžet.

“Ali, bez obzira na sve, moramo biti optimistični, tražiti izlaz i rješenje, jer smo puno uložili da bi dostigli ovako zavidan nivo rada, tehnološki, ali i u svakom drugom pogledu. Smatram da to nećemo moći sami bez podrške društva, Vlade Republike Srpske, kao i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Doduše, ta podrška nikada nije ni bila upitna”, istakao je Umičević.

N.Sp.