5 potpuno neočekivanih izbora za pod

Kada su u pitanju podne obloge, drvo u različitim obradama, poput parketa ili laminata su već su dugo primarni izbor većine. Ipak, zahvaljujući fleksibilnosti, dostupnosti i upečatljivosti, izbori navedeni u ovoj listi sve više dobijaju na popularnosti.

Ako poželite nešto drugačije sljedeći put kad krenete s renoviranjem ili promjenom podnih obloga, imajte na umu ove opcije:

1.Guma

Gumeni podovi vas možda isprva asociraju na industrijske prostore, kancelarije ili teretane ali su iznenađujuće prikladan materijal za stambeni prostor.

Osim što su jednostavne za održavanje, obloge od ovog materijala dolaze u širokom rasponu boja i tekstura. Odličan su izbor za prometne prostorije, poput kuhinje i kupatila.

2.Pluto

Možda nije čest, ali osim za vinske čepove i oglasne table, pluto se takođe koristi i kao građevinski materijal, posebno kada su podovi u pitanju.

Pluto je odličan izolator toplote, hladnoće i zvuka, i jednostavan je način stvaranja tihog prostora. Zahvaljujući svojoj neutralnoj boji, neprimjetno se uklapa u široki raspon različitih paleta.

3.Ofarbano drvo

Ofarbani drveni podovi mogu biti vrlo ekonomični i po želji imati veći ili manji vizualni uticaj. Ovo je dobra opcija kada želite novi izgled podova ali nemate budžet za to.

Naravno, važno je pažljivo odabrati odgovarajuću vrstu boje za podove, slijedeći preporuke proizvođača kako bi boja bila postojana.

4.Podne ploče s uzorkom

Još jedna verzija tradicionalnih drvenih podova su podne obloge s uzorkom, gdje su drvene ploče ili oslikane ili prekrivene grafičkim uzorkom.

Obično, ploče se režu na različite dužine, a zatim se prilagođavaju i oslikavaju kako bi se postigao željeni izgled.

5.Kamen škriljac

Prirodni, neutralni tonovi škriljca čine ga još jednom poželjnim izborom za podove. Iako nije najbolja opcija za zadržavanje toplote, dijelom zbog specifičnih potreba završne obrade ploče, njena tekstura je otporna na klizanje. Štaviše, bez obzira da li se postavlja u pravilnim ili nepravilnim uzorcima, škriljac ima efektan prirodni izgled.