Nekoliko savjeta za one koji žive u malom stanu

Ako živite u malom stanu vjerojatno već znate većinu trikova koji se koriste kod uređenja malog stana. Neki od najčešćih su da treba koristiti multifunkcionalni namještaj, koristiti svijetle boje, iskoristiti vertikalne površine i koristiti namještaj prilagođene veličine. Međutim, najvažniji savjet, a koji mnogi zaboravljaju napomenuti je da redovito morate presložiti i odbaciti neke stvari.

Sasvim je prirodno da tokom određenog razdoblja akumulirate stvari, ali kada živite u malom stanu, gomila stvari je mnogo očitija nego u većim stanovima.

Trebali biste gotovo svaki mjesec proći kroz stvari koje posjedujete i procijeniti što zadržati. Bićete iznenađeni koliko će vam život u malom stanu biti ugodniji, ako ovo uvedete u praksu.

Posebno preslaganje i odbacivanje nepotrebnih stvari neka vam uđe u praksu prilikom kupovine svakog novog ormara, police ili košare za spremanje. Iznenadićete se koliko često ćete odustati od kupovine jer ćete shvatiti kako vam uopšte ne treba jer će se osloboditi neki drugi prostor.

Prije kupovine pogledajte da li imate neku drugu sličnu stvar koju možete iskoristiti za novu namjenu. Isto tako stvari koje vam manje trebaju, razmislite da li ih možete prenamijeniti. Ako je polica puna ili iskorištena, da li vam stvari koje su na njoj trebaju?

Ponekad nakupimo stvari i smatramo stvar korisnom, dok ne shvatimo da je već neko vrijeme ne koristimo ili ne koristimo stvari koje smo u nju spremili.

Koliko je bitno dobro iskoristiti prostor, imati multifunkcionalne stvari, toliko je bitno i da se stvari i prostor oslobode kada više nisu potrebne ili ne koristimo redovno.

Za one koji se teško odvajaju od svojih stvari predlaže se “kutija za predomišljanje”. Stvari za koje niste sigurni trebate li ih baciti stavite u kutiju za predomišljanje. Ukoliko tu stvar ne upotrijebite u sljedećih pola godine, velika je vjerojatnost da vam uopće ne treba te ćete je lakše baciti.

U članku se namjerno koristi riječ odbaciti, jer to znači da ne morate ono što vam više ne treba baciti u smeće. Neke stvari se mogu prodati, neke pokloniti, treće prenamijeniti…

(covermagazin.com)