10 pravila za njegu kućnih biljaka tokom jeseni i zime

Kako se bliži zima, dnevnog svjetla je sve manje a temperature su sve niže što se može negativno odraziti na vaše biljke. Da biste im pomogli u tom periodu, slijedite ovih 10 pravila:

1. Pomjerite biljke dalje od ventilacijskih otvora, radijatora ili prozora. Većina biljaka nije veliki ljubitelj ekstremnih temperaturnih varijacija pa ih pokušavajte držati podalje od mjesta koja su previše hladna ili grijana. Postavite biljke koje vole sunce na stolić pored prozora, ali ne direktno na prozorsku dasku.

2. Provjerite vlažnost vazduha. Mnogim biljkama odgovara vlažnost od 40-50%, ali kada se prostorija grije i prozori zatvore, nivo vlage u vašem domu vjerojatno je mnogo niži. Najjednostavnije je kupiti ovlaživač vazduha, a on će i vama olakšati disanje. Alternativa je da poprskate lišće vodom, naročito ako ono izgleda suvo.

3. Održavajte jednaku temperaturu. Dok idealna temperatura zavisi od vrste biljke, većini odgovara dnevna temperatura od 18-23 ºC i neće im smetati blagi pad temperature noću.

njega biljaka zima jesen

4. Okrećite ih. Da biste spriječili nejednak rast biljaka, svaki put kad ih zalijevate malo ih okrenite, to će osigurati da sve strane dobiju jednaku količinu sunčeve svjetlosti.

5. Nemojte ih prekomjerno zalivati. Ako držite korak s istim rasporedom zalivanja koji ste slijedili tokom ljeta, vjerojatno ćete poplaviti vaše biljke. Najbolji način za provjeru vlažnosti zemlje je da prstom opipate zemlju na 5 cm ispod površine, jer se površina najbrže osuši. Bez obzira na doba godine, uvijek je pametna ideja odabrati saksiju sa drenažnim rupicama i ne dopustiti da su korijeni borave u zemlji sa viškom vode, što može uzrokovati trulež.

6. Vlažite listove. Ako listovi izgledaju prašnjavo, obrišite ih vlažnom spužvom ili krpom.

7. Smanjite prihranu. Oduprite se potrebama da đubrite biljke tokom zimskih mjeseci, kada je rast prirodno najsporiji. Kada ugrije i vaše biljke ponovno počinju rasti, to je vaš znak da nastavite đubriti.

8. Držite kaktuse na nižoj temperaturi. Možda pretpostavljate da kaktusi obožavaju visoke temperature, ali ne zaboravite da i u pustinji temperature noću drastično padaju. Većina kaktusa preferira hladnu (ali sunčanu) kuću tokom zime.

kaktusi

9. Odrežite uvele dijelove. Kad biljke ne dobiju dovoljno svjetlosti, stabljike mogu postati duge i tanke. Odstranite takav rast, zajedno s mrtvim lišćem.

10. Pazite na infestacije. Obratite pažnju na štetočine , pogotovo ako ste prenijeli vanjske biljke u kuću. Biljne vaši, jedni od najčešćih štetočina, posebno su opasne zimi, kada ih suvi i prašnjavi uslovi potiču da potraže vlagu na lišću biljaka. Brišući lišće otopinom vode i vrlo blagog sapuna za pranje posuđa možete spasiti zaražene biljke, ili pokušajte napraviti domaći pesticid pomoću sastojaka iz vaše kuhinje.