​Električni kamin: Koje su prednosti, a koji nedostaci električnog kamina?

Planirate ugraditi električni kamin u vašu kuću, stan ili apartman? Zanima vas koje su prednosti električnog kamina? Koje nedostatke sa sobom donosi električan kamin? Isplati li se ugradnja električnog kamina ili se trebate radije okrenuti u smjeru klasičnih kamina na drva?

Električni kamin je sve popularniji izbor posljednjih godina u svijetu uređenja interijera. Praktičan kamin za koji nije potrebno puno intervencija u postojeći prostor, donosi gotovo sve što možete dobiti od klasičnog kamina na drva. Ipak, neke razlike postoje, a koje su to tačno – saznajte u nastavku teksta.

 

Jednostavna ugradnja električnog kamina

Jedna od najvećih prednosti električnog kamina svakako jest njegova jednostavna ugradnja. S obzirom na to da na tržištu možete pronaći različite dimenzije i oblike kamina, ugradnja električnog kamina može biti poprilično jednostavna. Električni kamin ne treba sisteme dimnjaka i odvodnje vazduha pa ne postoji ni potreba za velikim intervencijama u kući ili stanu. Jednostavno odaberite oblik kamina koji želite i vrlo lako ćete ga montirati u svom domu.

Kamin na drva predstavlja veliku opasnost od prodora dima koji može dovesti do smrti – pa je potrebna kontrola stručnjaka i ponekad ishođenje dodatnih dozvola za kamin za kuću. Kod električnog kamina ne trebate brinuti o nikakvih dozvolama i kontrolama stručnjaka.

 

 

Ograničen izbor kamina

Za razliku od klasičnih kamina na drva koje možete izgraditi od nule u potpunosti po svojim željama, kod električnih kamina ste ograničeni ponudom na tržištu. Srećom, ponude iz godine u godinu ima sve više pa možete bezbrižno birati između mnogobrojnih manjih i većih modela električnih kamina.

Sigurnost korištenja kamina na visokoj razini

Električni kamin napravljen je na način da imitira vatru, što zapravo znači da ne dolazi do nikakvog značajnog zagrijavanja kamina. Neki kamini doduše imaju mogućnost grijanja prostora, ali su prilikom toga ispoštivani svi sigurnosni zahtjevi. Površina električnog kamina se ne grije previše pa samim time ne postoji opasnost od opekotina.

 

Električni kamin ne zagađuje vazduh

Još jedna od sigurnosnih prednosti električnog kamina jest ta da električni kamin ne zagađuje vazduh. Električni kamin ne stvara dim i samim time stanari nisu u opasnosti od štetnih smjesa u vazduha. Ujedno, električni kamin ne ispušta nikakav dim kroz dimnjak u zrak pa nema ni štetni uticaj na prirodu.

Nema potrebe za redovitim čišćenjem prostora oko kamina

S obzirom na to da se za korištenje električnog kamina ne koriste drva niti nikakav drugi fosilni energent, održavanje je gotovo nepotrebno. Oko kamina se neće stvarati smeće od ostatka drva ili pepela jer sve što vaš električni kamin treba za rad je utičnica od 220 V. Dakle, ugradnjom električnog kamina uštedjet ćete puno vremena na održavanju samog kamina i prostora oko kamina.

 

 

Nerealistični prikaz izgaranja vatre

Jedna od glavnih zamjerki na račun električnog kamina je nerealistični prikaz izgaranja vatre. Iako su neki kamini vrlo vješti u prikazu izgaranja vatre, činjenica je da niti jedna simulacija ne može zamijeniti onaj osjećaj romantičnog izgaranja drva. Imitacija plamena kod nekih je električnih kamina poprilično očajna pa svakako provjerite kako radi kamin prije nego se odlučite za kupovinu.

Oskudne mogućnosti grijanja prostora

Za razliku od klasičnog kamina na drva ili plin, kod električnog kamina mogućnosti za zagrijavanje prostorija su dosta smanjene. Neki električni kamini uopće ne griju prostor, dok su kod nekih kapaciteti grijanja uglavnom nedovoljni za veće prostorije poput dnevnog boravka. Prije kupovine, svakako provjerite koji kapacitet grijanja nudi vaš budući električni kamin.

 

 

Razina potrošnje električne energije

Iako za imitiranje vatre električni kamin ne treba puno energije, situacija se mijenja ako putem električnog kamina želite zagrijati određeni prostor. Zagrijavanje prostora na električnu energiju može biti skupa stavka, posebno ako grijanje putem kamina radite često. Prije kupovine razmislite i proračunajte koji bi mogli biti troškovi grijanja na električni kamin i isplati li vam se takva investicija.

Bolje mogućnosti kontrole vatre

Pravu vatru koja nastaje na drva je ponekad vrlo teško kontrolirati, no kod električnog kamina nećete imati takvih problema. Većina električnih kamina dolazi s pripadajućim daljinskim upravljačem putem kojeg je moguće kontrolisati razinu vatre u kaminu. Dakako, radi se o imitaciji vatre, no svakako je zahvalno imati mogućnost kontrole nad vatrom.

CIMERFRAJ