Znanje srednjoškolaca ujedinilo regiju: Proglašeni pobjednici prvog „Regionalnog app izazova“

Kompanije Telekom Srbija, m:tel Crna Gora i m:tel BiH organizovale su regionalno finale takmičenja za izradu aplikacija za mobilne uređaje – „Regionalni app izazov“. U regionalnom finalu učestvovali su srednjoškolci, pobjednici državnih takmičenja iz BiH, Srbije i Crne Gore.

Zbog ujednačenosti u kvalitetu, žiri je odlučio da prvo mjesto podijele autori dvije aplikacije – „Solve & Share“ tima LeVel iz Gimnazije „Bora Stanković“ iz Niša i autori aplikacije „Move Fit“, koju je izradio tim RB Dev iz škole „28. juni“ iz Istočnog Sarajeva. Članovi oba tima otputovaće u Berlin, na jednu od vodećih IoT konferencija.

Prilikom uručenja nagrade, generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk izrazio je zadovoljstvo kvalitetom prezentovanih aplikacija. „U ime kompanije Telekom Srbija želim da istaknem da smo izuzetno ponosni na mlade ljude koji su pokazali zavidno znanje, izuzetan timski i preduzetnički duh i volju da istraju u procesu kreiranja aplikacija koje olakšavaju komunikaciju u savremenom svijetu. Uspjeh koji je mts app konkurs postigao u Srbiji prethodnih godina inspirisao nas je da ga proširimo i van granica naše zemlje“, izjavio je Ćulibrk.

Pored glavnih nagrada, dodijeljene su i dvije specijalne nagrade za inovativnost „Snaga inovacije – Igor Osmokrović“, timu Valanders iz Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice za aplikaciju „TeleTech“ i učeniku Matematičke gimnazije iz Beograda, Luki Jovičiću za aplikaciju „Stories“. Učenici su nagrađeni vrijednim mobilnim uređajima.

Izvršna direktorka za marketing i prodaju m:tel-a BiH Radmila Bojanić izrazila je zadovoljstvo što je ovog puta regija povezana znanjem i idejama mladih ljudi. „Uz čestitke pobjedničkim timovima istakla bih da su svi pobijedili, jer nije mala stvar biti najbolji na državnim takmičenjima. Najiskrenije zahvaljujem svim učenicima i njihovim mentorima, koji su učestvovali u takmičenju”, istakla je Radmila Bojanić i dodala da je ovo jedan od brojnih društveno odgovornih projekata u kome m:tel iz BiH ulaže u razvoj IT tržišta, te razvoj znanja i mladih talenata.

Izvršni direktor m:tel-a Crna Gora Vladimir Lučić, pozitivno je ocijenio ovaj projekat i zalaganje mladih: „Želio bih da zahvalim kolegama iz Telekoma Srbija na inicijativi da se u ovaj društveno odgovoran projekat uključimo i mi iz Crne Gore, kao i kolege iz BiH. Ideja nam je da ovaj događaj postane regionalno važan IT projekat, sa značajnim potencijalom za razvoj. Prošle godine smo otvorili Digitalnu fabriku, prvi IT inkubator u Crnoj Gori i time dodatno doprinijeli ambijentu za podsticanje inovativnog duha, produkciju ideja i izradu startup-ova“, izjavio je Lučić.

Za srednjoškolce iz Podgorice, Doboja, Istočnog Sarajeva, Mostara, Prijedora, Sente, Beograda, Šapca i Niša, Regionalni app izazov bio je prilika da razmijene znanja i iskustva, ali i da dožive Beograd na poseban način, u okviru jedinstvene ture pod nazivom „Tesla u Beogradu“. Đaci su posjetili muzej Nikole Tesle, Elektotehnički fakultet i lokacije u gradu koje je Tesla obišao prilikom svoje jedine posjete Beogradu.