Zgrada u kojoj stanari nikada nemaju isti pogled

Tajvanski dizajner Šin Kuo napravio je futuristički koncept koji će riješiti pitanje stambene nejednakosti.

Industrijski dizajner je došao na ideju o rotirajućoj stambenoj zgradi za svoj projekat koji je predstavio Akademiji umjetnosti u San Francisku, koji je nazvao “Okrenimo se ka budućnosti”.

Razultat toga je zgrada u kojoj se svaka jedinica kreće kao rolerkoster, ima 27 spratova i stalno mijenja pogled na grad jer se okreće za 360 stepeni.

Zgrada se kreće u unaprijed predviđenom periodu i kada jednom neka jedinica dođe do prvog sprata, sa sistemom krana, “povuče” opet jedinicu na vrh.

Da bi se osigurala bezbjednost, prije svakog poteza, zaključavaće se vrata stanova, a gasne, električne i vodovodne cijevi će se odvojiti prije nego što se automatski privežu na sljedeći priključak.

Kuo je rekao da je ovu zgradu osmislio kao rješenje za bogataše, koji će sada uvijek imati najbolji pogled u visokim neboderima.

“Prema mojim saznanjima, urbanizacija je postala veliki hit u svijetu. Zbog toga će zgrade biti sve više i više, a ljudima koji imaju stanove na nižim spratovima pogled će biti blokiran. U budućnosti, visoki spratovi biće u vlasništvu ljudi sa velikim primanjima, a oni sa manjim prihodima imaće srednje i niže spratove sa ograničenim pogledom na životni prostor”, napisao je Kuo.

lead_large

Izvor – Agencije