Obilježen Svjetski dan zaštite životne sredine

U zaštićenom području Park-šuma “Slatina” kod Laktaša danas je obilježen 5. jun – Svjetski dan zaštite životne sredine pod osnovnim sloganom “Ja sam sa prirodom”.

Viši stručni saradnik za zaštitu prirode u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Željka Stojičić rekla je novinarima da je cilj ove manifestacije povezivanje ljudi sa prirodom, promocija zaštićenih područja, te podizanje ekološke svijesti.

Stojičićeva je podsjetila da je Vlada Republike Srpske prošle godine proglasila zaštićeno područje Park-šuma “Slatina”, opština Laktaši, novim zaštićenim područjem koje je dodijeljeno na korištenje Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”.

Zamjenik načelnika opštine Laktaši Miroslav Kodžoman rekao je novinarima da je opština uključena u ovaj projekat u smislu zaštite i očuvanja prirodne sredine. Kodžoman je dodao da je u interesu opštine Laktaši da se Park-šuma “Slatina”, površine 40 hektara, u svim svojim kapacitetima stavi u funkciju u smislu zdravstvenog turizma, a u budućnosti i kada je riječ o komercijalnom turizmu.

Лакташи - обиљежен Свјетски дан заш

Direktor Osnovne škole “Holandija” u Slatini Novislav Tepić rekao je novinarima da je ova škola Svjetski dan zaštite životne sredine obilježila na simboličan način – započetom sadnjom drvoreda prijateljstva.

“Drvo prijateljstva ima višestruki značaj, odnosno da ukrasi ovaj ambijent, ekološku oazu naše škole i Banje Slatine”, istakao je Tepić.

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja Zavoda Snježana Novaković Bursać rekla je novinarima da je rehabilitacija i unapređenje zaštite zdravlja povezano sa korištenjem prirodnih resursa.

“Na ovom šumskom zaštićenom području planiramo da razvijemo dodatno sadržaje za rehabilitaciju kardiovaskularnih pacijenata, za programe liječenja endrokrinoloških oboljenja”, istakla je Bursaćeva.

Лакташи - обиљежен Свјетски дан заш

Direktor Šumskog gazdinstva Banjaluka Velibor Stanić rekao je novinarima da je ovo gazdinstvo doniralo 60 sadnica radi uređenja dvorišta ove škole.

“Veliki je značaj šuma i šumskih ekosistema za zaštitu životne sredine, jer svako ulaganje u životnu sredinu predstavlja ulaganje u bidućnost”, istakao je Stanić.

Ovoj manifestaciji prisustvovao je i direktor Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Slobodan Nagradić.

Obilježavanje Svetskog dana životne sredine u Republici Srpskoj odvija se uz podršku Razvojnog programa UN /UNDP/ i Programa zaštite životne sredine UN /UNEP/.

 

(Agencije)