Zanemareni dragocjeni kvadrati

Potraga za još malo dodatnog prostora u domu rijetko se završava. Proširenje porodice, gomilanje stvari, neredovno raščišćavanje stvaraju nam potrebu za prostorom za odlaganje. Ako ste se našli u ovoj situaciji, možda treba da se zapitate da li vam treba više prostora ili ideja kako da iskoristite onaj prostor koji već imate.

Na primjer, prostor ispod stepenica. Sigurno niste prva osoba koja je zanemarila ovaj dio doma jer, istina je, da biste ga iskoristili morate se poslužiti kreativnošću i praktičnim trikovima kojima ćete dobiti dodatni prostor koji je zapravo iskoristiv. U svakom slučaju moraćete ga opremiti tako da mu “po mjeri” prilagodite svaki element. Ti elementi su najčešće najobičnije vertikalne police koje treba da ispune svrhu praktičnosti, preglednosti i lakog održavanja.

Zato se nadamo da će vas ovi primjeri koje smo našli za vas inspirisati i dati vam ideju za iskorištavanje prostora ispod stepenica.

Mjesto za odlaganje

U skladu s mjestom, nagibom stepenica i veličinom, prostor ispod stepenica možete ispuniti policama koje, opet naglašavamo, treba da izradite po mjeri. Ako ispod stepenica želite odlagati namirnice i posuđe, onda ga je potrebno zatvoriti krilnim ili kliznim vratima.

522a241bdbfa3f25650004b5._w.1280_h.1280_s.fit_

Ako ispod stepenica želite prostor za odlaganje sitnica poput suvenira, ukrasnog posuđa i dekora, onda naravno police ne zatvarate.

51bd9190d9127e24db001c2d._w.540_s.fit_

Biblioteka

Tretirajući stepenište kao element namještaja možete podići vrijednost svog enterijera. Biblioteka je još jedan primjer kako možete iskoristiti “negativan prostor” u domu, odnosno prostor ispod stepenica. Na taj način ćete povezati dva nivoa u kući, redefinisati stepenište kao element opremanja i dobiti pristupačan i jedinstven prostor za slaganje knjiga.

staircase-with-storage_290515_01

Improvizirani radni prostor

Opremanje čitave prostorije u kućnu kancelariju je privilegija malobrojnih. Ali s obzirom na to da je kancelarijska oprema sve manja i da nam računari, telefoni, notebookovi mogu stati u torbicu, improvizacija kućne kancelarije više nije tako veliki problem.

Chelsey_&_Cainan-13

Zato ako imate koji kvadrat viška ispod stepenica, bacite se na posao. Kao što možete vidjeti na primjerima, savršeno rješenje stola je konzolna polica, a potrebni su vam i adekvatno osvjetljenje i koja kreativna ideja za uređenje.

DSC_0262