Zakoračite u predivnu kuću za odmor

Za jednu aktivnu porodicu, arhitekta Marilia Pellegrini dizajnirala je dom u koji svraćaju poslije užurbanih rasporeda.

Vila, koja se nalazi u stambenoj zgradi u gradu Porto Feliz, Sao Paulo, služi kao seoska kuća za svoje vlasnike, bračni par iz Rio de Janeira. U tom procesu, Pellegrini je redizajnirala gotovo svaki element originalne kuće — sačuvana je samo njegova osnovna struktura.

 

architecturaldigest

 

architecturaldigest

Vila ima dnevnu sobu, kuhinju, vešeraj, bazen i studio za kućno osoblje. Veliki dnevni boravak izlazi na isto tako prostranu terasu sa velikom vanjskom trpezarijom sa vanjskom kuhinjom i roštiljem. Unutrašnjost je podijeljena na nekoliko različitih prostora: dnevni boravak, šank, TV dio, kao i intimni i dugački stolovi za ručavanje koji mogu primiti do desetak gostiju. Trpezarija izlazi na susjednu kuhinju koja se, djelimično ili potpuno, može sakriti iza kliznih panela od drveta i tucum vlakana. To je jedna od rijetkih particija u ovom ogromnom prostoru s više funkcija. Uostalom, u ovoj vikend kući, stanari biraju da žive okruženi porodicom i prijateljima.

Korišteni materijali i njihova sirova obrada – fosilizirano drvo na jednom zidu, bazaltni kamen za podove, Corten čelik i pequi drvene daske kao zidne obloge – približavaju porodicu prirodi.

 

architecturaldigest

 

architecturaldigest

 

architecturaldigest

Namještaj se izmjenjuje između klasičnih komada vodećih dizajnera i savremenih predmeta, radovi umjetnika uključujući Antonio Bandeira, Maria Polo i José Bechara naglašavaju prostor. Vanderlei Lopes skulptura u hodniku sastoji se od dva “toka” od poliranog mesinga, koji rade na stvaranju izgleda tekućeg zlata. Oni služe kao podsjetnik da u ovom opuštajućem domu sve i svi mogu koegzistirati, bilo da su to prijatelji i porodica, ili dizajnerski elementi iz prošlosti ili sadašnjosti.