Za nagradu EU za savremenu arhitekturu takmiče se tri objekta iz BiH

Europska komisija i Fondacija “Mies van der Rohe” objavili su ovih listu objekata koji se takmiče za nagradu Europske unije za savremenu arhitekturu “Mies van der Rohe 2015″, a među njih 420 nalaze se i tri iz Bosne i Hercegovine.

To su: “Dvor stanovanje” (Sarajevo) kojeg su u partnerstvu radili Adnan Harambašić (arh. biro AHA+KNAP) i Kenan Brčkalija (AHAKNAP/SAAHA); zatim “NHRV kuća” (porodična kuća, Sarajevo) kojeg je radio arh. studio FILTER ARHITEKTURA (grupa mladih arhitekata: Vedad Islambegović, Ibrica Jašarević, Asmir Mutevelić, Kenan Vatrenjak, Nedim Mutevelić) i Poslovna zgrada Hidroelektrane na Drini (Višegrad) koju je radio arh. studio iz Beograda MIT-ARH (Branislav Mitrović, Ognjen Krašna, Siniša Talović).

Graditeljska produkcija

Od navedenog broja kandidiranih objekata, njih 27 posto se odnosi na objekte stanovanja, 24 posto uključuje objekte namijenjene kulturnim sadržajima, 11 posto su objekti namijenjeni obrazovnim sadržajima, pet posto su poslovni objekti, a preostalih 33 posto prispjelih radova odnosi se na sportske, komercijalne, vladine, transportne i objekte urbane tipologije.

nagrada-eu-za-suvremenu-arhitekturu-mies-van-der-rohe-medju-420-arhitektonskih-radova-i-tri-iz-bih_1420379568

Bosna i Hercegovina prvi je put sudjelovala na takmičenju za nagradu EU za arhitekturu prije dvije godine, a selektirani objekti ostali u arhivu “Mies van der Rohe” nagrade, govore da se graditeljska produkcija stavlja na taj europski, internacionalni plan. Ali, također, javnosti u europskim zemljama prezentiraju se, zajedno sa svim ostalim radovima koji su tada bili selektirani i kroz putujuću izložbu (prvo sudjelovanje BiH desilo se u godini obilježavanja 25-godišnjice nagrade), koja je trenutno postavljena u Luksemburgu.

nagrada-eu-za-suvremenu-arhitekturu-mies-van-der-rohe-medju-420-arhitektonskih-radova-i-tri-iz-bih_1420379569_1

Prema propozicijama takmičenja, nakon što je izvršena selekcije objekata, biće odabrano pet finalista, a ko će se na toj listi naći znaće se koncem ovog mjeseca (članove žirija čine poznati arhitekti i teoretičari-kritičari arhitekture, a ove godine njime predsjedava poznati talijanski arhitekt Cino Zucchi).

Po odabiru finalista, objekti će se obići, što je učinjeno prvi put, upravo, prije dvije godine, i izuzetno je bitno jer se tako može vidjeti kako su objekti prilagođeni ambijentu, kako su se uklopili u njega, odnosno kako mu doprinose, što ima veliku ulogu u njihovu odabiru.

nagrada-eu-za-suvremenu-arhitekturu-mies-van-der-rohe-medju-420-arhitektonskih-radova-i-tri-iz-bih_1420379569_2

Inače, uz ovu glavnu nagradu dodijeljuje se i nagrada za mlade arhitekte koji obećavaju, a ove godine uvedena je i nagrada Young Talent Arhitecture Prize, koja omogućuje studentima drugog ciklusa studija po bolonjskom procesu (akademske 2014/2015. godine) s 40 europskih univerziteta sudjelovanje s radovima.

Jedna od najvažnijih

Kad je posrijedi istorija ove nagrade koja nosi ime po poznatom arhitekti Mies van der Roheu (bio je i jedan od direktora slavnog Bauhausa), ona govori da je uspostavljena 1987. godine (Europska komisija i Grad Barcelona, Španjolska), a novčana vrijednost joj je 60.000 eura, a za mlade arhitekte 20.000 eura i spada u red jedne od najvažnijih arhitektonskih nagrada u svijetu bez obzira što se odnosi na objekte izgrađene na našem kontinentu. Nagrade se tradicionalno dodjeljuju u izložbenom paviljonu “Mies van der Rohe” u Barceloni.

Prepoznat trud

“Čini mi se nepotrebnim posebno komentirati nominirane radove iz Bosne i Hercegovine za evropsku nagradu arhitekture, jer je ući u samu selekciju već velika čast. Kolegama čestitam što je njihov trud adekvatno prepoznat. Mene osobno raduje što se ove godine među nominovanima nalaze mladi arhitekti, tu mislim na sarajevski arhitektonski biro Filter, jer na nekom našem mikro (regionalnom) planu to može dovesti do kvalitetnog pomaka u prakticiranju i promišljanju arhitekture”, kazala nam je dr. Elša Turkušić, jedan od neovisnih eksperta za nagradu Europske unije za arhitekturu “Mies van der Rohe”.

 

Izvor – oslobodjenje.ba