Velika potražnja: Stanovi u RS sve skuplji, ali prodaja ne jenjava

U Republici Srpskoj je u posljednje vrijeme zabilježen povećan broj prodatih stnaova, i to uprkos većim cijenama kvadrata stambenog prostora i uprkos sveopštroj krizi koju je izazvala pandemija korona virusa u cijelom svijetu, pa i kod nas.

Prema najnovijim podacima Zavoda za statisatiku Republike Srpske, broj prodatih završenih novih stanova u Republici Srpskoj u trećem tromjesečju 2021. godine veći je u odnosu na prosječan broj prodatih novih stanova u 2020. godini za čak 58,4 odsto, dok je u odnosu na treće tromjesečje 2020. godine veći za 18,3 odsto.

“Korisna površina prodatih novih stanova u trećem tromjesečju 2021. godine u odnosu na prosječnu korisnu površinu u 2020. godini veća je za 50,8 procenata i u odnosu na treće tromjesečje 2020. godine veća je za 11 odsto”, naveli sui z Zavoda za statistiku RS. Pored toga, navode i da je prosječna cijena prodatih novih stanova u trećem tromjesečju 2021. godine u odnosu na treće tromjesečje 2020. godine viša je za 7,4 odsto i u odnosu na prosječnu cijenu prodatih novih stanova u 2020. godini viša je za 7,2 odsto.

Prema mišljenju ekonomista, očigledno je da je potražnja u ovom kriznom vremenu veća nego ranijih godina, a takvu situaciju objašnjavaju činjenicom da je značajan broj naših ljudi otišaio u inostranstvo, te svoju zaradu donosi ovdje i ulaže u nekretnine, kao jednu od najsigurnijih investicija. Većinom, kupovina stanova cvjeta u većim regionalnim centrima u Republici Srpskoj, poput Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Doboja i drugih. Pored toga, veliki broj mladih bračnih parova se odlučuje za kupovinu novih stanova, da li putem komercijalnih banaka, da li putem kreditne linije Investiciono razvojne banke, koja je subvencionisana za određene kategorije.

Kada su u pitanju prosječne cijene stanova, one svakako zavise od veličine grada, pa su tako  najskuplji stanovi u Banjaluci i drugim većim regionalnim centrima, od nekih manjih mjesta. Ekonomisti ističu i da u samim gradovima ima različitih cijena, a što opet zavisi od lokaliteta zgrade ili kvaliteta same gradnje. Sve u svemu, kriza je pogodila sve sektore, ali je očigledno da stanogradnja ne posustaje mnogo.

Što se tiče, proizvođačkih cijena u stanogradnji u Republici Srpskoj, podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da su te cijene u trećem tromjesečju 2021. godine u poređenju sa drugim tromjesečjem 2021. godine više za dva procenta.

“Posmatrano prema vrsti građevinskih radova, u istom periodu, cijene mašinsko-instalacionih radova više su za 1,4 odsto, cijene arhitektonskih i konstrukcionih radova više su za 2,1 odsto, cijene elektroinstalacionih radova više za 2,4 odsto i cijene vodoinstalaterskih i kanalizacionih radova više su za 2,5 odsto”, naveli su iz Zavoda za statistiku RS.

N.Sp.