Uređenje dvosobnog stana: Najbolji savjeti i praktične ideje

kako-urediti-dvosoban-stan

Izgradnja u Bosni i Hercegovini trenutno stagnira, ali su cijene kvadrata u porastu. Iako je na tržištu različita ponuda površina, potražnja stanova između 40 i 60 kvadratnih metara je najveća.

Ako se u razmatranje uzme kupovna moć građana i opšte aktuelno ekonomsko stanje, očigledno je da manji stanovi nisu uvijek samo stvar izbora. Bez obzira bio to naš slobodni ili nametnuti izbor, moramo se snaći u uređenju nedovljno velikog prostora.

S obzirom da su dvosobni stanovi najtraženiji, u ovom tekstu ćemo vam pokušati prenijeti neke od osnovnih smjernica i savjeta kojih se trebate držati prilikom uređenja stana.

Najvažniji savjet ćemo vam otkriti odmah – o ovim smjernicama razmislite prije nego što se latite radova ili kupovine namještaja i opreme za dom. Najvažniji korak je planiranje, isprobavanje, upoređivanje… greške je naravno moguće ispraviti, ali onda znajte da su vam gubici neminovni.

Organizacija prostora u dvosobnom stanu

uredjenje-dvosobnog-stana

Svakako je najveći izazov organizovati raspored za porodično stanovanje u manjoj kvadraturi, gdje će se ukućani moći družiti u zajedničkim, a vrijeme nasamo provoditi u sopstvenim prostorijama.

Ako uzmemo u razmatranje stan od šezdesetak kvadrata u kojem bi komotno živjela četvoročlana porodica, organizacija prostora bi se razradila prema osnovnim potrebama i prohtjevima ukućana.

Uvijek je jednostavnije funkcionalno iskoristiti kvadrate ako se projektuje prostor za djecu istog pola, jer obično nemaju potrebu da se u određenom uzrastu odvajaju. Ali, ako se stan uređuje za porodicu sa muškim i ženskim djetetom, često se nailazi na probleme u podjeli kvadrata i pozicioniranju elemenata namještaja.

osnova-stanaDa bi se racionalno dizajnirao ili redizajnirao prostor neophodno je nacrtati osnovu stana sa podjelom jedinica. Kroz plansku razradu prostorija dobija se mogućnost za precizno označavanje potencijalno problematičnih mjesta i ne baš dobro iskorištenih uglova, koji bi bili prvi na meti reorganizacije.

Ako kupujete stan u sivoj, novoj gradnji, svakako je dobro konsultovati arhitektu na vrijeme i učestvovati u planiranju unutrašnje arhitekture i specifičnostima namjene prostorija, kako biste maksimalno iskoristili svaki kvadrat vašeg budućeg porodičnog gnijezda.

Kako maksimalno iskoristiti dvosoban stan

dvosoban-stan-uredjenje

Pored opštih karakteristika, funkcije koje definišu stanove od 60 kvadrata, (najčešće imaju dvije spavaće sobe i odgovaraju potrebama četvoročlane porodice), prednost u organizaciji svakako predstavlja funkcionalnost i maksimalna iskorištenost prostora.

Ona se u prvom redu odnosi na svedene hodnike. Najfunkcionalnije rješenje je ono gdje se iz ulaznog hodnika minimalnih dimenzija direktno ulazi u dnevnu sobu (po mogućnosti kuhinju ili dnevni boravak) i hodniku noćne zone.

Dio koji čine kuhinja, trpezarija i dnevni boravak trebalo bi tretirati kao jedan prostor i izbjegavati fiksne pregrade i podjele. Na taj način se kvadratura maksimalno iskorištava, svi dijelovi su povezani i dostupni, a atmosfera je veoma prijatna budući da je ovakav prostor mnogo bolje osvijetljen i djeluje dosta veći.

Prostor se može i vizuelno odvojiti

lijep-dvosoban-stan

Pravilnom i logičnom dispozicijom namještaja moguće je vizuelno odvojiti dnevne prostorije, a da se ne izgubi osjećaj prostranosti integrisanih dijelova. To se može postići različitom nivelacijom poda ili njegovom obradom.

Kuhinjski prostor se može direktno povezati sa trpezarijskim uvođenjem stola (ostrva) ili pulta za kojim će se ručavati, a služiće i kao dodatna radna površina za pripremu jela.

Odabir ovakvih elemenata posebno je pogodan za stanove u kojima je komotnija noćna od dnevne zone.

Dnevni boravak je mjesto u kojem će porodica provoditi najviše zajedničkog vremena, te je dobro da članovi zajedno biraju namještaja, detalje i i time usklađuju želje.

Bitno je da u dnevnoj prostoriji ne bude namještaja više nego što je potrebno, da se vodi računa o stilskom izboru opremanja, kako bi dnevna zona bila što komotnija i svjetlija.

kako-urediti-stan-od-6o-kvadrata

Za manje površine najidealniji je izbor geometrijski svedenog namještaja svijetlih tonova, dok se kabasti gabariti i stilizovane forme ne preporučuju. Terasa se može zastakliti i pripojiti dnevnoj sobi, ali i, ako je neophodno, iskoristiti za pozicioniranje plakara u koji biste odlagali sezonski nepotrebne stvari ili zimnicu.

Kreativne ideje za uređenje dvosobnog stana

kreativne-ideje-uredjenje-dnevne-sobe

Najljepše je kada terasa zadrži svoju primarnu funkciju, a to je uvođenja prirodnog i urbanog u srž doma. Naročito u ljetnim mjesecima, kada se može nesmetano spojiti sa dnevnim boravkom i povećati njegovu korisnu površinu pomjeranjem kliznih vrata, suštinska namjena terase dolazi do punog izražaja.

Prostor za rad najčešće se organizuje u sklopu ili neposrednoj blizini dnevnog boravka od kojeg nije potrebno grubo odvajanje. On se može odvojiti staklenim vratima koja će omogućiti oku da sagleda jedinstvo prostora, a zvučno će izolovati radni blok bez strogog ograničenja prostora.

Funkcionalnije i kreativnije rješenje može se postići postavljanjem visoke police za knjige na mjestu pregradnog zida.

uredjenje-dvosobnog-stana-kreativne-ideje

Na taj način bi se dobila biblioteka i police koje uvijek dobro dođu za odlaganje sitnica u dnevnom boravak, a koja je opet povezana sa radnim prostorom. Ona se može pozicionirati i na mjestu prolaza ka sobama za spavanje, u svrhu pregrada između dva prostorna bloka – dnevnog i noćnog.

Tada bi ona simulirala zid hodnika i odvojila linije hoda.

Ukoliko je pregrada, polica otvorena sa obje strane hodnik noćne zone dobio bi novu namjenu, bolje osvjetljenje i uveo se u jedinstvo prostora.

Takođe, samostojeća stijena koja bi odvajala dnevnu zonu od vrata spavaćih soba dobro je rješenje. Sa jedne strane mogao bi se ostaviti prostor za pozicioniranje televizora, a sa druge niša u koju bi se smjestio boks za odlaganje jakni i cipelarnik.

Ključ maksimalnog iskorištavanja kvadrature

pregradjivanje

Sa druge strane, pregrade u vidu plakara predstavljaju pogodnost, jer bi se njihovim logičnim pozicioniranjem odvojio noćni od dnevnog, a istovremeno rasteretio spavaći dio stana.

Iako površinu hodnika treba svesti na minimum, rješenje svakako nije njegova potpuna eliminacija, na primjer, da se iz dnevnog boravka ulazi u spavaće sobe.

Zbog pozicije vrata zid se ne bi mogao iskoristiti, a prostor za komunikacije bi se morao predvidjeti i isplanirati.

U ovakvim slučajevima najbolje je da se u sobe ulazi kroz manji garderobni prostor ili dio organizovan prema potrebama porodice. odvajanje-zona

Noćnoj zoni koju čine roditeljska i dječja spavaća soba, kupatilo i garderoba po mogućnosti se, u većini slučajeva, pristupa iz ulaznog hodnika, koji može pametnim dizajnom postati kvalitetno iskorišten međuprostor.

Postavljanjem linijskog garderobera u niši hodnika oslobodio bi se prostor u sobama, a ako u stanu postoji predviđena prostorija za garderobu ona bi mogla dobiti novu namjenu, npr – manji vešeraj.

Dakle, ključ maksimalnog iskorištavanja kvadrature, bez obzira na to da li je dio prostora odvojen fizički ili samo vizuelno, leži u kreativnom i funkcionalnom rješavanju međuprostora, odnosno komunikacija između zona.

Raspored spavaćih soba

ideje-za-djecje-sobe

Dizajniranje dječje sobe za djevojčicu i dječaka prvenstveno zavisi od njihovog uzrasta, ali svakako se mora voditi računa o eventualnoj reorganizaciji koju će diktirati potrebe, ali i želje djece koje će se mijenjati s njihovim godinama.

Uvijek je jednostavnije unaprijed sistematično planirati raspored i izbjeći veće radove i obim rekonstrukcije kasnije.

Kada su djeca mala, biće im interesantnije ako budu dijelili jednu sobu. Poželjno je da se u sklopu sobe ostavi dovoljno prostora za igru i odlaganje igračaka. Kreveti na izvlačenje ili na sprat su odlična rješenja koja će uštediti prostor, a mogu se posebno dizajnirati sa dodatnim sistemom za odlaganje u vidu ormarića i polica.

Kada prvog školaraca u porodici okupiraju obaveze i domaći zadaci, dio starog prostora za igru može se iskoristiti za smještanje radnog stola.

Najjednostavnija i najbolja organizacija sobe u početku, koja bi uslovila najmanje izmjena kasnije je organizacija u tri cjeline od kojih su dvije namijenjene spavanju i garderobi za svako dijete posebno, dok bi treću činio zajednički prostor za igru ili učenje.

Pregrađivanje spavaće sobe

djecjesobe-u-dvosobnom-stanu

Ovako organizovana soba se može veoma lako pregraditi kako bi svako od djece imalo svoj privatni prostor. Naravno, presudni faktor predstavljaju izvori prirodnog svjetla, tako da će prozori u najvećoj mjeri uslovljavati podjelu na određen broj kvadrata.

Zamjensko rješenje je da se dio za rad organizuje u sklopu dnevnog boravka, a naročito je povoljno za djecu nižih razreda kojima roditelji pomažu prilikom izrade domaćih zadataka. Prostor za igru ili rad se može smjestiti i u neposrednoj blizini spavaće sobe.

Ovakva dispozicija omogućava brojne intervencije po potrebi članova porodice.

Roditeljsku sobu je moguće povezati s radnom zonom kliznim vratima ili se radni dio može pregraditi i povezati sa dječjom spavaćom sobom kako bi se povećala kvadratura.

Kuda sa svim tim stvarima u dvosobnom stanu?

namjestaj-za-dvosoban-stan

Najveći problem ukućanima predstavlja odlaganje stvari. Uvijek se čini da je prostora premalo.

Da bi se lakše organizovali i obezbijedili dodatni prostor za odlaganje, odlučite se za kupovinu ili izradu elemenata koji će imati duplu funkciju – taburei u dnevnom boravku koji mogu da se otvaraju i služe kao ispomoć komodi, garnitura za sjedenje bi imala funkcionalne fioke, klub stolić dio za odlaganje novina…

U kuhinji možete iskoristiti dio zida za pozicioniranje plitkog plakara sa kliznim vratima – pogodan je za sortiranje šolja i čaša, kreveti za spavanje bi trebalo da imaju spremište za posteljinu na dnu…

Dobar dizajn počiva na pravilnom, otvorenom razmišljanju, vizionarskim, smjelim idejama i njihovom konstruktivnom primjenom.

Samo takvim pristupom i stavom moguće je organizovati kvalitetan prostor za život i maksimalno zadovoljiti funkciju, bez obzira na broj kvadrata, a ispoštovati pojedinačne želje i usrećiti porodicu, bez obzira na broj članova.