Uradi sam: Savršen sto po mjeri od običnih dasaka

Na blogu Britanke Lizzie Rawn našli smo odličan primjer „uradi sam“ projekta.

U spavaćoj sobi u potkrovlju, ispod krovnog prozora nalaze se dva ugradbena ormarića između kojih je bila smještena klupica. Iako privlačno mjesto za čitanje, kako piše autorka uvijek je zapravo služila za odlaganje stvari, a i radni sto na tom mjestu joj je bio potrebniji.

Kako kuća nije njeno vlasništvo, htjela je nešto što se može lako skloniti i vratiti u prvo bitno stanje. Njena ideja je sasvim jedostavna ali i genijalana – na dva ormarića u dva ćoška je stavila drvenu površinu kojom je dobila veliki konzolni sto koji joj je pružio puno više mjesta za odlaganje i rad nego što bi bio slučaj s običnim sto.

Međutim, proces pravljenja nije bio tako jednostavan. Dužina drvene površine koja joj je bila potrebna je 3,3 metra, a naći dasku te dužine je izazov, ali nije nemoguće u dobro snabdjevenom stovarištu drvene građe.

Takođe, kako nije bilo daske potrebne širine, Lizzie je kupila dvije hrastove daske koje je spojila metalnim nosačima s donje strane. Jednu dasku je izabrala sa ravnim ivicama, dok druga s jedne strane ima nepravilne, valovite ivice koje daju posebnu šarm ovom stolu.

Sama je obrađivala drvo koje je dobro izbrusila, a potom tokom nekoliko dana nanijela nekoliko slojeva ulja. Sa svakim slojem bojem drvo je dobijalo sve bolji izgled.

Spojene daske je stavila na ormariće i dobila lijep, funkcionalan, višenamjenski sto.