Umičević predvodio delegaciju KKI „Vrbas“: Grad Banjaluka dao podršku za “EuroCup 1”

Grad Banjaluka podržaće Košarkaški klub invalida (KKI) “Vrbas” iz Banjaluke za organizaciju kvalifikacionog turnira košarke u kolicima “EuroCup 1“, koji će biti održan 10. i 11. marta ove godine u dvorani „Borik“ u Banjaluci.

Ovo je izjavila Mirna Savić-Banjac, savjetnica gradonačelnika Banjaluke za kulturu i socijalnu politiku, na sastanku sa delegacijom ovog trofejnog kluba, koju je predvodio predsjednik kluba Marinko Umičević.

“Imamo poseban fond iz kojeg podržavamo organizaciju međunarodnih takmičenja. To znači da Košarkaški klub invalida “Vrbas“ apsolutno može da računa na našu pomoć za predstojeći kvalifikacioni turnir i nama je zadovoljstvo što možemo da podržimo jedno ovakvo takmičenje”, izjavila je Mirna Savić-Banjac.

Zadovoljan sastankom u Gradskoj upravi bio je i Umičević, koji je predsjednik KKI„Vrbas“, i za kojeg se sa pravom kaže da je “i otac i majka” ovog trofejnog sportskog kolektiva koji na najbolji mogući način predstavlja Banjaluku i Republiku Srpsku širom Evrope.

“Zadovoljstvo nam je što smo naišli na razumijevanje u Gradskoj upravi i što će naš klub dobiti značajnu pomoć za organizaciju kvalifikacionog turnira „EuroCup 1“ košarke u kolicima. Mnoge stvari smo riješili već sada i ubijeđen sam da ćemo ponovo biti istinski domaćini kao što je to bio slučaj i ranijih godina kada smo za organizaciju dobijali čistu desetku”, istakao je Umičević, koji uspješno vodi ovaj klub i kojeg je doveo na ubjedljivu lidersku poziciju u ovom sportu.

Naime, KKI “Vrbas” je osnovan prije skoro 21 godinu, I za to vrijeme osam puta je osvajao titulu šampiona regionalne NLB lige a u vitrinama ima isti broj trofeja za prvaka BiH. Pored toga, ovaj uspješni klub je višestruki učesnik Lige šampiona i može da se pohvali odličnim rezultatima na međunarodnoj sceni.

Ono što je posebno važno naglasiti je činjenica da je košarka u kolicima više od sporta, jer je riječ o rehabilitaciji i socijalizaciji ljudi, a upravo se Umičević istinski trudi da održi ovaj sport, takmičenja i da održi igrače okupljenim oko ovog uspješnog kluba. Umičević je dobar dio svog života posvetio volonterskom radu i podršci sportu, za koji nerijetko ulaže i vlastiti novac samo da bi se treninzi i takmičenja sportista i sportskih klubova održavali, na čemu mu mogu pozavidjeti mnogi u ovoj državi.

Inače, kada je riječ o predstojećem kvalifikacionom turniru koji počinje 10. marta, osim Košarkaškog kluba invalida „Vrbas“, nastupiće: London Titans (Velika Britanija), Padova Millennium Basket (Italija), Keln 99 (Njemačka) i „Zmaj“ (Gradačac). Sve utakmice biće odigrane u sportskoj dvorani „Borik“ u Banjaluci, a pobjednik ove grupe izboriće plasman na završni trunir koji će se održati u Italiji (Kantu). Aktuelni šampioni BiH i NLB lige, KKI “Vrbas” iz Banjaluke imali su dosta uspjeha na ovakvim takmičenjima. Tako su 2018. godini bili prvi na kvalfikacionom turniru „Evrolige 3“, a godinu dana kasnije bili su najbolji i kada su bili domaćini kvalifikacionog turnira „Evrolige 2“.

N.Sp.