Umičević apeluje: Omogućiti besplatne knjige i prevoz srednjoškolcima

Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” Banjaluka i čovjek koji iza sebe ima višedecenijsko iskustvo u privredi, apelovao je na nadležne institucije u Republici Srpskoj da se od ove godine uvede da srednja škola bude obavezna i besplatna, odnosno da se učenicima obezbjede knjige i prevoz.

Umičević, koji uspješno vodi najveću banjalučku tvornicu skoro dvije decenije, a koji iza sebe ima bogato iskustvo u proizvodnji i koji je na čelu tvornice koja zapošljava oko 1.200 radnika, predložio je da se pokrene zajednička akcija privrede i institucija kako bi mladima dokazali da nije sramota biti radnik.

“Moj prijedlog ministrici prosvjete i kulture RS Željki Stojičić je da se od ove godine uvede obavezna srednja škola i da se smanji broj odjeljenja u ekonomskoj školi i gimnaziji, a bude ih deset i više. Predlažem da već sad svi zajedno krenemo u akciju, poslodavci, resorno ministarstvo, da animiramo i edukujemo djecu da nije sramota biti radnik. Da animiramo prije svega roditelje koji imaju naveći uticaj na upis djece u školu, da je danas bolje biti vodoinstalater, stolar, zidar i obućar (šta meni fali op.a.), ali ne može preko noći da se stekne lagodan život”, poručio je Umičević.

Pored toga, on smatra da bi Vlada trebalo da snosi troškove kupovine udžbenika, a da se poslodavci koji će nakon školovanja zaposliti te učenike obavežu da će platiti prevoz.

“Isto tako je uradila Tvornica obuće “Bema” prije četiri godine kada smo platili autobuske karte i knjige, te dali po dva para cipela za učenike smjera obućar modelar, koji je uveden na moju inicijativu”, podsjetio je na ovu sjajnu ideju, koja je tada sprovedena u djelo, Umičević i dodao da srednja škola treba da bude besplatna, a besplatna je ako se učenicima obezbjede knjige i prevoz.

I ovakvim apelom, odnosno inicijativom prema nadležnim institucijama, Umičević je po ko zna koji put pokazao da je riječ o društveno odgovornom čovjeku, koji je spreman da pokrene, podrži i pomogne svaku pozitivnu promjenu koja će ići u korist radnika, običnog čovjeka, učenika, a da za nešto takvo ne ostvari ličnu korist, što je za svaku pohvalu.

N.Sp.