Umičević oštro: “Žuti karton” direktoru Novog groblja u Banjaluci

Članovi SUBNOR-a, ogranak područja ove organizacije iz Mjesne zajednice Obilićevo, organizovao je akciju čišćenja i uređenja partizanskog groblja i spomenika palim borcima Narodno-oslobodilačkog rata na Novom groblju (Pobrđe), koji je bio u jako zapuštenom stanju.

Marinko Umičević, član ove organizacije iz MZ Obilićevo, pohvalio je organizovanje ove akcije, ali je istovremeno uputio i kritiku direktoru Novog groblja, inače kadru Socijalističke partije Srpske.

“Direktor Novog groblja mora da vodi računa o našim palim borcima i ovog puta od mene ima žuti karton. Sve je bilo totalno zapušteno, a ne smijemo dozvoliti nijednog trentuka da zaboravimo sve one koji su nesebično dali svoje živote za naše bolje sutra. To je naša dužnost i obaveza, i kao odgovoran čovjek lično ću se potruditi da se u budućnosti više računa posveti sređivanju partizanskog groblja”, rekao je vidno razočaran Umičević, koji je nadaleko poznat kao veliki humanista i društveno odgovoran čovjek, spreman da se odazove na svaku akciju čiji je cilj da se uradi nešto dobro za svoj grad i svoje sugrađane. Pored toga, Umičević je pozvao predsjednika Socijalističke partije Srpske Gorana Selaka da zajedničkim snagama ofarbaju spomenik palim borcima.

“Lično ću nabaviti neophodan materijal, ali da zajedno uredimo pomenuti spomenik”, dodao je Umičević.

“Bemine” cipele za sve koji su čistili groblje:

On je pozvao predstavnike SUBNOR-a, ogranak područja ove organizacije iz MZ Obilićevo, da dođu do Tvornice obuće “Bema”, čiji je Umičević tehnički direktor, kako bi radnici ove tvornice popisali brojeve cipela koje nose ljudi koji su radili u akciji čišćenja partizanskog groblja.

“Želim da im se zahvalim što su probudili svijest kod velikog broja ljudi. U ovoj akciji čišćenja grada bi trebalo očistiti i groblja. Ja kao unuk pokojnog Milana Umičevića, skojevca i nosioca spomenice imam obavezu, a to tražim i od svog unuka, da njegujemo sjećanje i dajemo podršku borcima iz tog rata, mi njihovi sljedbenici”, rekao je Umičević, koji svaki put iznova pokazuje koliko voli svoj grad i koliko ne dozvoljava da se zaborave svi oni koji su svoje živote dali za slobodu.

On se, ovom prilikom, zahvalio na velikom broju poziva gdje i drugi građani žele da se uključe u čišćenje.

“Bema je prije korone, dok je bio živ Rade Đajić, predsjednik SUBNOR-a, za sve članove poklanjala po par cipela i pravila ručak i druženje za 1. maj i ako Bog da to ćemo i ove godine uraditi za 1. maj ili za Dan grada u Domu penzionera”, dodao je Umičević, čija humanost zaista ne poznaje granice.

N.Sp.