Umičević o nestanku struje: Kako se ulaže u održavanje mreže, dobro smo i prošli

Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” Banjaluka, istakao je da smo juče bili svjedoci havarije na dalekovodima zbog koje nekoliko časova nije bilo električne energije, te izrazio bojazan da je to samo opomena.

Prema njegovim riječima, ogroman novac leži u budžetu “Elektroprenosa BiH” zbog nedostatka političke volje, a jako malo, skoro se ništa ne ulaže u mrežu koja pripada toj kompaniji.

“Kasnije popodne smo slušali izjave i pravdanja predstavnika “Elektroprenosa BiH”, ali ni jedne riječi izvinjenja jer je privreda juče pretrpila jako veliki udarac i trošak. To nije ni bitno, monopolističko ponašanje i bahatost je tolika da je to očigledno nebitno. Smatram da novi saziv Savjeta ministara BiH mora da stavi na tapet “Elektroprenos BiH”, jer je sreća da u posljednjih par godina nema jake zime. Znamo da se kvarovi dešavaju, ali preventiva i održavanje je jako bitno”, rekao je ovaj ugledni privrednik. On je dodao da jučerašnji događaj treba bude opomena iz koje će se izvući zaključci.

“Samo u Banjaluci se već 20 godina govori o izgradnji trafo stanice Sitari 2. Čak su se prije pet godina u tom dijelu i grane potkresale. Međutim, već su narasle nove, a to bi bilo jako bitno za dio grada u kojem se nalazi i Tvornica obuće “Bema”, jer imamo izuzetno lošu i nekvalitetnu struju sa oscilacijama u naponu zbog čega su česti kvarovi mašina i motora”, naveo je Umičević, koji je na čelu tvornice koja zapošljava više od 1.200 radnika. S tim u vezi, on je naglasio da je izuzetno bitno izvući iz jučerašnjih dešavanja oko nestanka struje pouku.

“Veoma je bitno i probuditi taj uspavani “Elektroprenos BiH”, da im tolike pare ne leže i ne propadaju, jer smatram da smo uz ovakvu nebrigu i dobro prošli”, zaključio je Umičević.

(N.Sp.)