Umičević institucijama: Osobama sa invaliditetom potrebna mnogo veća podrška

Privrednik i humanista Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” Banjaluka i jedan od najvećih boraca za veću institucionalnu podršku i veća prava lica sa invaliditetom, upozorio je da je žalosno da se svi sjete osoba sa invaliditetom samo na Međunarodni dan posvećen tim osobama koji se obilježava 3. decembra, kada im se posveti kakva takva pažnja, a onda nastupa narednih godinu dana “tame i nebrige” za osobe sa invaliditetom.

S tim u vezi, Umičević je istakao da lično smatra da taj Međunarodni dan osoba sa invaliditetom faktički ne postoji.

“Možda postoji samo za slikanje pojedinaca, igranje pikada i kuvanje čorbe, a niko ne razmišlja da se tako nešto svakome može desiti. Namjerno se nisam oglašavao na taj Međunarodni dan, jer sam razočaran što taj jedan dan traje pažnja, a onda godinu dana tame i nebrige. Pogotovo sam ljut na Ministartsvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske koje ove godine nije ni odgovorilo Košarkaškom klubu invalida “Vrbas” . Ministarstvo se samo od sebe degradiralo, a tako su oni degradirali invalidni sport, a i država koja je premijerigašima dala značajna sredstva, nekima i stotine hiljada maraka, dok je Košarkaškom klubu invalida “Vrbas” dala mizernih 3.000 KM koliko košta jedan točak na sportskim invalidskim kolicima”, rekao je ovaj poznati humanitarac, koji je i predsjednik KKI “Vrbas”. Prema njegovim riječima, ipak je i pored nedostatka podrške KKI “Vrbas” višestruki prvak BiH, te prvak NLB lige.

“I to je degradacija osoba sa invaliditetom, a mi smo daleko više od sporta, mi smo socijalizacija i rehabilitacija”, dodao je Umičević koji je više od dvije decenije na čelu “Vrbasa”, koji je zajedno sa Marinkom postao jedan od najtrofejnijih klubova na našim prostorima, uprkos tome što nema institucionalnu podršku, prije svega resornog Ministarstva.

Umičević je dodao da je grad Banjaluka uradio možda više i od Beograda što se tiče uklanjanja arhitektonskih barijera u javnim institucijama i ustanovama.

“Međutim, moja lična zamjerka Gradu Banjaluci i tržnom centru Merkator u kojem se ljudi parkiraju na mjesta namjenjena vozilima osoba sa invaliditetom. Na tim mjestima za invalide uglavnom budu parkirani skupi automobili, tajkuni i njihova djeca. Takva bahatost je neviđena u svijetu, niko im ništa ne može i ne pokušava da ih kazni”, poručio je Umičević.

Jedino što je za pohvalu, kaže on, je da su na inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alena Šeranića i direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejana Kusturića odobrena sobna kolica, na rasklapanje, za osobe koje se bave sportom i treniraju.

“Na tom smo im neizmjerno zahvalni. I dalje tražimo bar odgovor na naše dopise o ukidanju PDV-a na ortopedska pomagala ili evidenciju od jedan do tri odsto. Poslali smo pitanje u 15 državnih institucija, niko nam nije odgovorio ni na nivou BiH, ni na nivou RS”, istakao je Umičević i poručio da sa malo volje i truda mnoge stvari mogu da se pokrenu.

Inače, Tvornica obuće “Bema” je i ove godine bila jedan od sponzora revije invalidnih lica „Baš po mjeri“, kojima je poklonila tridesetak pari obuće, a učesnici su nastupali u “Beminim” cipelama.

“Zahvaljujem se organizatorima revije na zahvalnici. Mi ćemo uvijek biti društveno odgovorna firma, ali nažalost jedino se mi oglašavamo po pitanju problema s kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom.

Drugi svi ćute i gledaju svoja posla, ali mi nećemo odustati u borbi za prava tih ljudi”, poručio je ovaj plemeniti čovjek, koji je nadaleko poznat kao neko ko je uvijek spreman da pomogne, svakome kome je ta pomoć potrebna, a nerijetko i sam prepozna gdje je i koga potrebno podržati, na čemu su mu vječno zahvalne brojne porodice i njihova djeca koja su osjetila koliko veliko srce ima Marinko Umičević.

(N.Sp.)