Srednjovjekovna kuća sa krovom od morske trave

U srednjem vijeku, dansko ostrvo Læsø imalo je manjak građevinskih materijala, što je uzrokovalo da marljivo stanovništvo počne graditi od svih prirodnih materijala koje bi pronašli.

Među tim materijalima bila je i morska trava koji su koristili za stvaranje izuzetno izdržljivih krovova koji su trajali vijekovima. Danas se na ostrvu nalazi 19 originalnih kuća od algi a jedna od njih je upravo stavljena na prodaju.

Do kraja 18. vijeka, na ostrvu je bilo preostalo 250 kuća s krovovima od morske trave, što se pripisuje dugotrajnoj prirodi građevina. Krovovi su obično građeni u debelim slojevima morske trave, tehnici koja je stvorila impresivno izdržljivu izolaciju koja je pomogla kućama da izdrže test vremena.

Za one koji sumnjaju u logiku gradnje morskom travom, ovaj prirodni resurs je nevjerojatno održiv, kao i netoksičan i vatrootporan. Može se ručno sakupljati i sušiti na suncu a pokazalo se da je izdržljiv kao i svaka savremena izolacija.

Kuća, koja se trenutno prodaje za 414.000 dolara, ima šest soba i površinu od 110 metara kvadrantih, a obnovljena je s posebnom pažnjom na očuvanje istorijskog karaktera. Originalni krov zamijenjen je s 35 tona lokalno uzgojene morske trave u “banci morske trave”, što je naziv za lokalnu inicijativu u svrhu obnove preostalih istorijskih kuća.

Smještena je na samo nekoliko minuta od prekrasne plaže.