Svečano otvoren 22. Mostarski sajam privrede

Sajam privrede/gospodarstva u Mostaru zvanično je otvorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a gostima se obratio i predstavnik zemlje partnera Kine Džang Šenfeng i direktor Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Dodik je pozdravio sve one koji su učinili nesumnjiv napor da se ova manifesatija održi.

“Neka je uspješna ova sajamska manifestacija, da bude mnogo dobre saradnje”, rekao je Dodik i proglasio sajam otvorenim.

Dodao je da to što je Kina zemlja partner sajma govori koliko je to važna šansa kada globalna ekonomija posustaje, a kineska ekonomija se pokazuje kao važna da ne posustane.

“Mnogo toga možemo naučiti od Kine, kako se iz teške situacije može napraviti ekonomski uzlet”, rekao je Dodik.

Ukazao je da je prošle godine zemlja partner bila Srbija, koja u regionu ima najveći uzlet i zbog toga se zahvalio Vučiću.

“Sajam nije samo susret privrednika nego susret različitih kultura”, poručio je Dodik.

Predstavnik zemlje partnera Kine Džang Šenfeng pročitao je pismo koje je uputio kineski premijer. Istakao je da je Državni savjet Kine uputio čestitke u ime kineske vlade i u svoje lično ime.

Dodao je da su ostvarili djelotvornu obostranu saradnju, te da su spremni tu saradnju da povećaju.

“Mostarski sajam je značajan sajam u regionu i Kina će izlagati opremu iz oblasti poljoprivrede i kućnih proizvoda”, rekao je Šenfeng. Dodao je da ohrabruju i kineske kompanije da grade fabrike u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Na izložbenom prostoru od dvije hiljade kvadratnih metara izlaže više od 50 kineskih kompanija.

“Učestvuju i mala i srednja preduzeća iz velikog broja pprovincija Kine” naglasio je Šenfeng.

Direktor Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak poželjela je svima dobrodošlicu u Mostar na 22. Sajam gospodarstva.

“Ulažemo napore da sajam svake godine bude bolji”, rekla je Bošnjak. Navela je da će u sklopu sajma koji traje pet dana biti i mnoštvo tematskih konferencija i okruglih stolova.

“Počašćeni smo što je Kina, trgovinska velesila, zemlja partner sajma”, istakla je Bošnjak i dodala da je partnerstvo sa izlagačima iz Kine, koje su prisutni na Sajmu, značajan doprinos Sajmu.

Otvaranju manifestacije prisustvovao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto, te zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović.

Svečanosti prisustvuju brojni drugi gosti iz svijeta politike, privrede, kulture i sporta, vjerski velikodostojnici.

Mostarski sajam, jedan od najznačajnijih i najposjećenijih privrednik manifestacija u regiji, biće održan u Slobodnoj zoni Hercegovine na 30.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora.

Sajam će trajati do 13. aprila, a predviđeno je održavanje niza konferencija, prezentacija i poslovnih susreta privrednika.

(Nezavisne)