Umičević traži hitnu reakciju: Bezobrazluk što roditelji više ne raspolažu dječjom štednjom

Marinko Umičević, član Senata Republike Srpske i odbornik u Skupštini grada Banjaluka, upozorio je da nas je sve kao grom iz vedra neba pogodila vijest da prema novim odredbama Porodičnog zakona, koji je na snagu stupio 1. septembra, roditelji ne mogu da raspolažu dječjom štednjom u bankama.

Umičević, koji je i tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” Banjaluka, te je nadaleko poznat kao istinski humanista i borac za prava običnog građanina, a posebno borac za prava porodice, istakao je da su to štedni računi u banci koji su upravo roditelji otvorili da bi oni, bake i djedovi mogli da uplaćuju novac, da dijete na taj način skuplja pare i da stiče naviku štednje od malih nogu.

“Naravno, ako zapne, normalno je da roditelji imaju mogućnost da iz tih srestava kupuju, knjige odjeću, sve što je potrebno. Sad je neko, da bi se dodvorio Evropi iz koje dolazi sve zlo svijeta, donio odluku prema kojoj roditelji ne mogu da raspolažu tim novcem i da novcem mogu da raspolažu samo uz prethodnu saglasnost Centra za socijalni rad i to u formi rješenja donesenog u upravnom postupku što je bezobrazno i smiješno”, rekao je Umičević, koji koristi svaku priliku da stane u odbranu prava građana i porodice, koju smatra osnovnim stubom našeg društva koju treba podržavati i pomagati, a da je to tako osjetile su brojne porodice koje je do sada lično pomogao, na šta su mu beskrajno zahvalni, posebno najmlađi.

Umičević je dodao da se ovom novom odredbom, kao prvo, “tovare” dodatne obaveze na Centar za socijalni rad, a kao drugo, on lično ne vidi povod za takvu odluku.

“Je li to uvod u tu Evropu i da možemo očekivati da nam djeca u vrtiću uče da imaju dvije mame ili dva oca, da nisu ni on ni ona nego „ono“ i da po uzoru na zapad pravimo sobe za djecu za upoznavanje tijela? Zaista sam frapiran, smatram da bi Ministarstvo pravde RS kao predlagač Porodičnog zakona, trebalo hitno da razmotri i ukine ovu odredbu. Meni kao senatoru Republike Srpske i odborniku grada Banjaluka se usijao telefon od šokiranih i nezadovoljnih roditelja koji traže ukidanje odredbe zakona”, rekao je Umičević, iza kojeg je bezbroj humanih akcija kojima je pomogao upravo porodice. Dodao je da je iznenađen i što ne vidi reakcije, izuzev pojedinačnih.

“Smatram da je ovo veliko pitanje koje ne smijemo da gurnemo pod tepih i da smo dužni da dignemo glas”, upozorio je Umičević i ovom svojom reakcijom izazvao lavinu pozitivnih komentara i podrške građana koji, poput Marinka, smatraju da su ove nove odredbe Porodičnog zakona nepotrebne i da ih pod hitno treba ukinuti.

N.Sp.