Umičević: “Akvana” je samo početak, treba ispitati ugovore gradskih preduzeća

Marinko Umičević, odbornik u Skupštini grada Banjaluka, rekao je da smo posljednjih dana svjedoci borbe za spas banjalučkog preduzeća “Akvana”, ali smatra da obe strane svojim neodgovornim ponašanjem rade za to, da sudska odluka bude izvršena.

Iz tog razloga, on je predložio da bude angažovana revizorska kuća da ispita rad “Akvane” u posljednjih desetak godina, da se utvrdi tačan dug, a ne da licitira svako svoju cifru, jer su građanima dužni prezentovati tačne i prave informacije.

“”Akvana” je sama po sebi postavljena nakaradno, većinu sličnih akva parkova u svijetu finansira grad, u sklopu “Akvane” je i olimpijski bazen, nagomilano je radnika pola ih ne zna gdje ni šta radi. Tako da je krah bio neminovnost koji se odugovlači već sedam osam godina.

Moje odborničko pitanje u ime velikog broja građana koji su glasali za mene je da vidimo kako je “Akvana” došla do tog duga sa firmom “Novoteks” i da li je tačno da “Akvana”, vrtići, JU Dom “Rada Vranješević”, UKC RS sarađuju sa tom firmom na odgodu plaćanja od 365 dana? Cijene su naravno nekoliko puta uvećane. Ja takođe sarađujem sa tom firmom “Novoteks” i jako sam zadovoljan, cijene su korektne, ali ja plaćam odmah. Partija te postavi da budeš direktor javnog preduzeća, ti raspišeš javnu nabavku i 365 dana dobijaš džabe hranu i ko zna šta sve. Godinu dana dobijati gratis hranu i busati se u prsa kao uspješan direktor to je stvarno neodgovorno, trebalo bi biti i nezakonito, ali doduše to niko i ne gleda”, istakao je Umičević. Imajući to u vidu, Umičević je upitao i da li će sutra ta firma možda tražiti vrtić, Klinički centar, Dom “Rada Vranješević”, jer su dugovanja enormna?

“Bojim se da je “Akvana” samo početak. Volio bih da znam i to će biti moje odborničko pitanje: da li gradska preduzeća imaju taj ugovor na 365 dana odgođenog plaćanja ishrane i drugih potrepština i da to oni ne prikazuju kao dug, jer je rok plaćanja godinu dana. Vrijeme će pokazati da li je “Akvana” samo vrh ledenog brijega, ali sa tom praksom bi trebalo odmah da se prekine”, upozorio je Umičević koji je četvrti put zaredom odbornik u Skupštini grada Banjaluka i koji ima ogromno životno iskustvo, ali i iskustvo u politici i privredi, u kojoj je proveo više od četiri decenije.

“Odgovorni će biti svi, gradonačelnik, predsjednik Skupštine i tzv. skupštinska većina odnosno manjina, a građani će to vidjeti, procijeniti i presuditi na izborima sljedeće godine. Trebalo bi neko da se uključi kao arbitraža, zna se ko je to. Trebalo bi zovnuti i jedne i druge i presjeći ovu ujdurmu”, zaključio je Umičević, koji je osim kao političar i odbornik, nadaleko poznat i kao uspješan privrednik i veliki humanista, a koji uistinu spada u red društveno najodgovornijih javnih ličnosti u Republici Srpskoj, što pokazuje i ovim primjerom brige za “Akvanu” i druga gradska preduzeća, dok mnogi drugi još uvijek ćute i kalkulišu.

N.Sp.