U nekim zemljama EU nekretnine su poskupjele 100%

Na nivou Evropske unije zabilježeno je značajno poskupljenje nekretnina. Taj sektor trenutno cvjeta.

Aktuelni podaci govore da je tokom pandemije porasla štednja građana, posebno u razvijenijim zemljama, i da su plate rasle, u korak s inflacijom. S druge strane, niske kamatne stope i povoljni krediti idu na ruku svima onima koji žele da se domognu (prvog) stana.

Potražnja za domovima je gotovo u cjelom svijetu nadmašila ponudu, budući da je malo ko očekivao takav bum, dok je s druge strane kriza izazvana pandemijom – dovela do nestašice raznih materijala koji se koriste u građevini.

Tako se sada dešava da su cijene nekretnina, recimo, u Austriji, Mađarskoj i Estoniji, uvećane za više od 100 odsto, a u Irskoj – za oko 70 procenata. U Hrvatskoj su porasle oko 30 odsto, a podsjećamo vas da su i kod nas skočile cijene kako izdavanja, tako i prodaje.

Rast cijena nekretnina u Banjaluci počeo je od 2014. i svake godine cijene su bile veće po malo. Nekada je kvadrat u gradu koštao 2.000 maraka, a na periferiji od 1.700-1.800 KM. Stručnjaci za nekretnine pojašnjavaju da se sada stanovi izvan centra prodaju po kvadratnom metru od 2.200-2.300 maraka.

Naprimjer, kvadrat stana kod Venecija mosta danas košta oko 3.000 KM, u podnožju Starčevice od 2.700 do 2.800 maraka, Novoj Varoši oko 3.000, u Lazarevu od 2.300 do 2.400 KM.

 

Na cijene primarno utiču sljedeći faktori:

– Povoljniji krediti i niže kamatne stope

– Veći stepen štednje, rast plata u nekim državama (sektorima)

– Ogromna potražnja za (novim) stanovima

– Rast novogradnje

– Poskupljenje građevinskog materijala

– Veći troškovi isporuke i transporta, sirovina

– Ulaganje u nekretnine kao “sigurnu luku”, zaštitu od inflacije

 

Mentalitet ljudi je i dalje takav da radije ulažu novac u nepokretnosti ovog  tipa, nego, recimo u zlato, fondove ili sada aktuelne kriptovalute. Ipak, ono što je svakako činjenica jeste da kvalitet “trpi” zarad kvantiteta i rastuće gradnje.

Prema nedavno objavljenim podacima Evrostata, na nivou Unije Češka je definitivno predvodnik kada je reč o rastu cijena.