UniCredit Bank Banja Luka zajedno sa partnerima, malim i srednjim preduzećima pruža programe podrške poslovanju i prevazilaženju posljedica pandemije

Pružajući kontinuiranu podršku domaćoj privredi i zajednici, UniCredit Bank Banja Luka svojim klijentima malim i srednjim preduzećima pogođenih krizom izazvanom virusom COVID-19 osigurava sredstva za finansiranje i razvoj njihovih kompetencija i potencijala. Svjesna potrebe da podstakne obnovu lokalne ekonomije i ulaganja koja je čine otpornijom, zelenijom i konkurentnijom, u saradnji sa partnerskim institucijama UniCredit Bank Banja Luka i ove godine ohrabruje preduzeća u ponovnom ulaganju i razvoju.

Od početka partnerstva sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), UniCredit Bank Banja Luka je od 2014. godine osigurala ukupno 37 miliona evra kroz različite povoljne kreditne linije za podršku klijentima i zajednici. Ugovaranjem nove kreditne linije od 5 miliona evra protekle godine omogućeno je novo finansiranje malih i srednjih preduzeća za ulaganja u investicione svrhe. Kao dodatni vid podrške, Evropska unija je za mala i srednja preduzeća obezbijedila i bespovratna sredstva u iznosu od 15% od glavnice kredita koja se mogu ostvariti po završetku investicije.

Više od polovine kredita usmjereno je ka investicijama koje podržavaju zelenu tranziciju, unapređenje proizvodnih pogona i usklađivanje sa standardima Evropske unije u oblastima kao što su zaštita životne sredine, sigurnost radnika i kvalitet proizvoda. Na ovaj način UniCredit Bank Banja Luka i EBRD pomažu povećanje konkurentnost preduzeća na lokalnom tržištu, te pružaju veće mogućnosti za uspjeh na regionalnom i međunarodnom tržištu.

Zahvaljujući nastavku dobre saradnje sa Evropskom investicionom bankom (EIB), UniCredit Bank Banja Luka od 2021. godine plasira nova sredstva pod povoljnijim i pristupačnijim uslovima malim i srednjim preduzećima čije poslovanje je pogođeno posljedicama pandemije. Kreditna linija ukupne vrijednosti 50 miliona evra namijenjenja je očuvanju likvidnosti, obrtnog kapitala i srednjoročnih investicija preduzeća, u pravcu tranzicije prema otpornijoj, zelenijoj i održivijoj ekonomiji koja će se moći uspješno takmičiti na globalnim tržištima.

Garantni fond Republike Srpske i UniCredit Bank Banja Luka nastavljaju pružati podršku klijentima kako na putu oporavka, tako i na putu razvoja njihovog poslovanja. Garancijama Garantnog fonda Republike Srpske u okviru Vladinog programa podrške privrednicima, malim i srednjim preduzećima, u procesu ublažavanja posljedica pandemije, UniCredit Bank Banja Luka podržala je preko 50 klijenata sa ukupnim iznosom od preko 6 miliona KM plasiranih kreditnih sredstava.

Potpisivanjem novog ugovora u novembru prethodne godine omogućene su dodatna podrška i garancija privrednim subjektima u cilju obezbjeđivanja sredstava likvidnosti i nabavke novih tehnologija. Za izdate garancije iz Garantnog programa ne naplaćuju se premije, čime su smanjeni troškovi finansiranja svim korisnicima garantovanih kredita. Saradnja između dvije institucije proširena je i Ugovorom o garantovanju portolija kredita čime je potencijalnim klijentima osigurano dodatno obezbjeđenje kredita da brže dođu do potrebnih sredstava i realizuju svoje planove.

Direktnim plasmanom ovih kreditnih linija UniCredit Bank Banja Luka opredijeljena je da posluje u službi ne samo svojih klijenata već i cijele zajednice, pružajući finansijsku podršku obnovi privrede kroz koju pomaže da se osiguraju radna mjesta i primanja brojnih građana.