U džungli otkrili ostatke drevne civilizacije

Arheolozi su u dubini džungle u Hondurasu otkrili veliki broj nalaza koji upućuju da su na tom arheološkom nalazištu postojala dva grada drevne civilizacije, objavio je u srijedu voditelj državnog antropološkog instituta.

Džungla u regiji Mosquitia na istoku Hondurasa, u kojoj su pronađeni ostaci drevne civilizacije, smještena je oko 320 km sjeveroistočno od glavnog grada Tegucigalpe, a poznata je i po nalazištima majanske kulture. No, ovaj se lokalitet nalazi daleko od tih nalazišta, a nađeni predmeti upućuju na civilizaciju koja je imala razvijene umjetničke i tehničke vještine.

“Ovdje niko nije bio više od 600 godina”, s oduševljenjem je izjavio Virgilio Paredes, voditelj nacionalnog antroploškog i istorijskog instituta.

Arheolozi iz Hondurasa i Sjedinjenih Američkih Država pronašli su ukupno 52 predmeta među kojima su bile kamene skulpture koje podsjećaju na ljude i jaguare, kao i ostaci piramida. Paredes je izjavio da se ne može sa sigurnošću tvrditi je li ovo otkriće povezano s mitskim Bijelim gradom, kojeg prvi put u 16. vijeku spominju španjolski kolonizatori ili je možda riječ o izgubljenom “Gradu Boga Majmuna”, o kojem je pisao američki istraživač Theodore Morde, tvrdeći da ga je pronašao na tom području 1939. godine.

“Ono što znamo je da se radilo o dva vrlo gusto naseljena grada”, rekao je Paredes o ruševinama koje su prvi put primjećene 2012. godine snimanjem iz zraka, a procjenjuje se da potječu iz perioda između 1200. i 1000. godine prije Hrista.

LOST-CITY-570

lostcity.adaptd.1190.1

Izvor – Agencije