U Doboju otvorena obnovljena Narodna biblioteka

U Doboju je juče svečano otvorena obnovljena Narodna biblioteka, oštećena tokom poplava 2014. godine, čija je rekonstrukcija i proširenje iznosilo više od 1.000.000 KM.

 

Obnovu biblioteke pomogla je Vlada Francuske sa 630.000 KM, a finansijska sredstva obezbijedili su i grad Doboj oko 150.000, Češka razvojna agencija – 70.000 i Prokredit banka sa 35.000 KM, dok su ostale donacije u knjigama i namještaju.

 

Direktor Narodne biblioteke Slavica Gostimirović kazala je da je nakon rekonstrukcije, objekat biblioteke dobio 150 odsto novog, dodatnog prostora.

 

Prošireno je dječije odjeljenje, formirana francuska čitaonica, izgrađene prostorije za galeriju za izložbe i kulturna dešavanja, kao i za veliku zavičajnu zbirku te obezbijeđen skener za digitalizaciju knjižne građe.

 

Prema njenim riječima, obnovljeni knjižni fond je po broju naslova približno isti kao prije poplava, ali ne i po kvalitetu.

 

Na svečanosti otvaranja obnovljene biblioteke, postavljena je i izložba povodom 70 godina od njenog osnivanja i rada.

 

Ambasador Francuske u BiH Kler Bodoni izrazila je zadovoljstvo rekonstruisanim objektom, naglasivši da je ono djelo cijelog grada.

 

Bodonijeva je najavila dugoročnu saradanju u oblasti kulture sa ovom lokalnom zajednicom koja se, zahvaljujući Ambasadi Francuske u BiH, uvodi u evropsku kulturnu mrežu gradova.

 

Kao nastavak kulturne saradnje sa Dobojem, Bodonijeva je za jun najavila seminar o obnovi kulturnog nasljeđa sa turističkog aspekta, a u narednom periodu i obuku iz oblasti pozorišta.

 

biblioteka

biblioteka2

biblioteka

biblioteka10

bibliotekA9

biblioteka8

biblioteka7

biblioteka6

biblioteka5

biblioteka4

biblioteka1

Izvor: dobojski.info