Terasa, balkon ili lodja? U čemu je razlika?

Terasa, balkon ili lođa – koja je tačno razlika između ovih prostora? Oni su slični u određenoj mjeri, a ipak postoje razlike koje su jasno definisane i lako se mogu prepoznati.

Sličnost ovih prostora se ogleda u tome što su to sve otvoreni prostori koji pripadaju stanu kao dijelu višespratne stambene zgrade, i preko njih stambena jedinica ostvaruje vezu sa prirodom i okruženjem. Razlike se ogledaju u formi, poziciji u odnosu na objekat i fasadu, i broju otvorenih strana prostora.

Terasa

Terasa je otvoreni prostor na terenu ili na krovu zgrade- ravna natkrivena ili nenatkrivena površina uz neku zgradu ili na njoj. Terase se dakle ne nalaze na fasadi zgrade, iznad nivoa trotoara.

Balkon

Balkon je nadzemna “platforma” (konzolno izvedena ploča) koja izlazi iz ravni fasade objekta i oivičena je ogradom ili parapetnim zidom sa tri strane.

Lođa

Lođa je otvoreni prostor, spoljni dio višespratne zgrade koji gabaritom ne izlazi iz ravni fasade. Lođa je sa tri strane oivičena sa tri fasadna zida, a svojom jednom stranom je otvorena i oivičena parapetnim zidom ili ogradom.

Kako ništa nije ‘’crno na belo’’ , postoje i varijacije na temu:
Balkon lođa – Prostor koji je zatvoren sa dve vertikalne strane (na uglu objekta ili slično);

Francuski balkon

Francuski balkon – zastakljeni otvori na fasadi čija veličina odgovara fasadnim balkonskim vratima, bez pripadajuće konzolne prohodne ploče. Iz bezbijednosnih razloga imaju odgovarajuću ogradu.