Restoran “Đerdan” – Mjesto u koje ćete se rado vratiti

Kada iz Hrvatske ulazite u BiH, preko Gradiške, u neposrednoj blizini graničnog prelaza nalazi se jedno posebno mjesto… Mjesto koje ćete poslije samo jedne posjete zavoljeti poput starog, porodičnog, dragocjenog đerdana.

Restoran “Đerdan” je istinsko blago bh. ugostiteljstva, koji u svojoj srži ima sve ono što očekujemo od ove djelatnosti – odličnu hranu, savršenu uslugu, opuštajuću atmosferu i zanimljivu lokaciju. U vlasništvu je porodice Šurlan, koja je svoju ljubav prema druženju i gastronomiji odlučila podijeliti sa svima koji razumiju hedonističke blagodati hrane, pića i zajedničkog provođenja vremena.

Lokacija restorana je priča za sebe. Radi se o jednoj od zaštićenih građevina na području opštine Gradiška, u objektu sagrađenom 1936. godine, lokaciji koja je oduvijek imala posebno mjesto za građane. U kući izgrađenoj kombinovanjem tradicionalne bosanske gradnje s elementima secesije na centralnom trgu, nekada je bila mala radnja, a prvobitna vlasnica je vjerovatno znala najviše lokalnih tajni jer je pisala pisma za one građane koji to nisu umjeli.

Porodica Šurlan je kuću adaptirala trudeći se da maksimalno sačuva koliko god je bilo moguće originalnih arhitektonskih elemenata. Šarm istorijskog ambijenta ogleda se u neobičnoj nivelaciji etaža na kojima su raspoređeni stolovi, originalnim plafonskim gredama, stubovima i otvorima.

Za ambijent “Đerdana”, koji odiše lokalnom istorijom, ukrašen starim slikama Gradiške, tradicionalnim posuđem i dekorima, sentimentalno ćete se vezati i vraćati mu se svaki put kada zaželite iskrenu dobrodošlicu i umirujuću toplinu.

Vladimir Šurlan, šef kuhinje, meni “Đerdana” zasnovao je na spretnoj kombinaciji internacionalne, posebno francuske i domaće kuhinje. Uz stručno usavršavanje, detaljno upoznavanje namirnica, posebno autohtonih, tehnika kuvanja, kroz eksperimentisanje i igru, u “Đerdanu” se uvijek trude da gostima ponude jela prema autorskim receptima, čime omogućavaju jedinstven gastro užitak. Ponudu hrane prati i visokokvalitetna vinska karta domaćih i stranih vina.

“Đerdan” će vas osvojiti neposrednošću i ljubaznošću, inspirisati da se prepustite zavodljivoj moći hrane i pića i stvorite trenutke za pamćenje… Bez obzira na to da li se radi o romantičnoj večeri uz svijeće za dvoje, porodičnom ručku u cvjetnoj bašti pod hladom starog jasena, poslovnom ručku u separeu ili događaju poput vjenčanja, krštenja, rođendana… “Đerdanu” ćete se uvijek rado vraćati.

     sl25

sl23

sl19

07282012_Đerdan_23616

07272012_Đerdan_23435

sl42
sl38

sl36

sl35

sl32

sl30