Promocija 13.Međunarodnog ekološkog sajma “Ekobis 2015” u Banjaluci

Privredna komora Republike Srpske i Privredna komora Unsko-sanskog kantona danas su u Banjaluci održali promociju 13. Međunarodnog ekološkog sajma “Ekobis 2015”, koji će biti održan od 10 do 13. septembra u Bihaću.

Sajam EKOBIS je manifestacija ekologije, ekoturizma i ekološke industrije koju organizuje Privredna komora USK-a već 12 godina.  Tema ovogodišnjeg izložbeno-prodajnog sajma je “Održivi razvoj u ruralnim područjima”.

“Ove godine imaćemo prezentaciju jednog ruralnog ostrva, gdje ćemo pokušati da prikažemo jedno tipično bosanskohercegovačko seosko gazdinstvo, koje ima sve sadržaje, tradiciju, kulturu, gastro ponudu a koje može da bude primamljivo za turiste. Lokalne zajednice imaju velike mogućnosti i resurse koji su neiskorišteni i nisu u funkciji razvoja, sistem podrške bi trebalo usmjeriti u takve programe, pa da se intenzivnije ulaže u poljoprivrednu proizvodnju” izjavio je predsjednik PK USK, dr.sc. Ismet Pašalić.

Na sajmu će biti održana i međunarodna konferencija posvećena održivom razvoju u ruralnim područjima, konferencija o energetskoj efikasnosti „Dani energije Bihać“, konferencija o šumarstvu i drvopreradi, a regionalno povezivanje obilježiće veče regionalnog partnerstva, dok će na već tradicionalnoj „Smaragdnoj večeri“ biti dodijeljene nagrade najuspješnijim izlagačima sajma.

Sajam će obilježiti i stručni skupovi, okrugli stolovi, seminari, prezentacije i promocije kompanija, proizvoda i projekata, poslovni susreti privrednika, različite ekološke akcije, dječje ekološke radionice, eko-kviz, kulturno-umjetnički te sportsko-rekreacijski sadržaji.

“Ekobis predstavlja most saradnje i on svoju funkciju u tom dijelu ispunjava. Ove godine očekujemo oko 200 izlagača iz zemalja regiona.” istakao je Pašalić.

Sajam EKOBIS je mjesto za brojne i sadržajne poslovne kontakte, prilika da se na jednom mjestu upoznaju istomišljenici, izmjene iskustva, razgledaju najnovija dostignuća u proizvodnji i tehnologijama, spoznaju naučni trendovi te da se susretnu proizvođači i prerađivači sa trgovcima i potrošačima.