Studenti novosadskog FTN-a osmislili pametni tepih

Pametni tepih srpskih studenata najbolja ideja u 2018. godini. “SmartWalk” je pobjednički projekat na Nacionalnom takmičenju za najbolju studentsku ideju za 2018. godinu koji su osmislili studenti Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Željko Popović i Vladimir Vincan.

Popović i Vincan, studenti IV godine Energetike, elektronike i telekomunikacija – usmjerenje Mikroračunarska elektronika, osmislili su tepih koji konvertuje mehaničku energiju čovjekovog hoda u električnu energiju.

Ovaj pametni uređaj mogao bi da nađe svoju primjenu na ulazima u objekte u kojima postoji velika frekvencija prolaznika, kao i na šetalištima, trgovima, pa čak i privremeno postavljati na velikim muzičkim festivalima.

Autori projekta planiraju da u narednom periodu realizuju prvi prototip pametnog tepiha i ugrade ga na ulazu u Fakultet tehničkih nauka.

Pored osnovne namjene, uređaj bi mogao da posluži kao svojevrstan svjetleći tepih na kojem bi se pomoću LED traka ispisivale razne reklamne poruke ili poruke navođenja ka izlazu u slučaju vanrednih situacija.

Takmičenje za najbolju studentsku ideju održava se okviru Erasmus+ projekta IF4TM. Na ovogodišnjem takmičenju koje je održano u Naučno-tehnološkom parku Beograd, svoje ideje predstavilo je ukupno 10 timova sa sedam visoko obrazovnih ustanova u Srbiji. Svaki tim imao je sedam minuta da kroz prezentaciju predstavi svoju ideju, i tri minuta da odgovore na pitanja žirija.

Drugo mjesto pripalo je timu Alfa i Omega za uređaj za spašavanje davljenika sa Univerziteta u Novom Pazaru, dok je trećeplasirani tim Fantastična četvorka, koji su osmislili panele sa konzervama za kolektovanje energije i zagrijavanje prostora.

(Izvor: Kuća stil)