Šta su “occasional chairs” i zašto ih želimo u svom domu?

Uvek je zanimljivo pratiti trendove u dizajnu enterijera, a u tome nam najviše pomažu društvene mreže.

Proljeće će mnoge podstaći da unose promjenu u svoj životni prostor, te dočekuju toplije dane u osvježenom domu.

Isto tako znamo da će svi tada “zalutati” na Instagram u nadi da će upravo tu pronaći savršen dekor komad ili detalj koji će njihov stan transformisati pred proljećnu sezonu.

Na primjer, neku zanimljivu fotelju.

Bar je nama u oči upao jedan takav detalj – #occasionalchairs koji iz dana u dan na društvenim mrežama prikazuje sve više primjera sofisticiranih fotelja i stolica koje dodatno uljepšavaju enterijer.

Šta su u stvari “occasional chairs” i zbog čega su postale najnoviji trend u enterijeru?

Estetika i funkcionalnost

Baš kao što i samo ime kaže, “occasional chairs” prilagođavaju se prilici. Praktičnost im je prvobitna funkcija, dok estetska komponenta čini da sam komad izgleda stilski zanimljivo i na najvišem dizajnerskom nivou.

Neka vas miješanje stilova i tekstura ne plaši.

“Occasional chairs” koje se bojom i formom razlikuju od ostalog namještaja u domu su pun pogodak.

 

View this post on Instagram

 

Hᴇʟʟᴏ Pʀᴇᴛᴛʏ Lɪᴛᴛʟᴇ Hᴏᴍᴇ ғᴏʀ ᴛʜᴇ Wᴇᴇᴋ✌? . . . Whenever I travel I always try and pick design centric, unique places to stay. I find the allure of a boutique style to be so exciting and fun. Finding design inspiration through other peoples style in traveling is a definite passion of mine. Travel design nerd at ? most definitely! . . . When I ran across this beautiful space on @airbnb I knew it was the one. Love at first sight for sure. So happy and thankful to be staying here for the next few days?? . . . #houzz #interiordesign #interiorstyle #ispyraddesign #loveyourhabitat #theeverygirl #moderboho #mymodernlook #myhomelook #myhomevibe #pocketofmyhome #ruestyle #sharemystyle #theeverygirltravels #standoutstyling #stellarspaces #styleathome #thedelightofdecor #textiledesign #walltowallstyle

A post shared by Lela D a y (@lela_day_design) on

Kako izabrati onu savršenu?

U slučaju da imate manje prostora i nedostatak kvadrata, idealni su taburei. Lako će se ukopliti u svaki kutak, a uvijek ih možete skloniti ispod stočića čime će dobiti dekorativnu funkciju.

Pletene stolice, poznate kao “thonet” model, sve su popularnije, a posebno se lijepo uklapaju u rustični ili industrijski stil.

Za one koje vole notu luksuza, istražite “occasional chairs” u jarkim bojama i materijalima poput pliša.

Zaboravite na usklađivanje garniture i poigrajte se komadima koji će enterijeru dati jedinstven izgled.

 

View this post on Instagram

 

Interior inspo – it’s all about the occasional chairs #minimalistinteriors #designinspo #occasionalchairs

A post shared by CHANCEANDFATE.CA (@chanceandfate) on

(journal.hr)