Slavine: Sve što treba da znate prije kupovine

slavine sve sto treba da znate prije kupovine

Na najvećoj smotri dizajna i uređenja enterijera, Milanskoj sedmici dizajna, pored svih inovativnih i zanimljivih komada namještaja i dizajnerskih rješenja, svojih pet minuta slave imale su i slavine za vodu. Jeste li svjesni da je svijet modernih slavina toliko raznovrstan da, ako niste upoznati sa oblašću, i ne slutite kakvih rješenja ima na tržištu?

Posjetioci svake godine na ovakvim sajmu mogu vidjeti impresivne primjere slavina u kojima su objedinjeni vrhunska tehnologija i kreativni dizajn. Rafinirane forme, tradicionalni materijali u modernoj izvedbi, funkcije o kojima nismo ni sanjali…

Kada profesionalni dizajneri i arhitekte opremaju prostor, ili oni koji paze na svaki detalj, izbor slavine za vodu će tretirati kao izbor krunskih dragulja u uređenju kupatila i kuhinje.

Naravno, više je onih čiji će izbor slavine diktirati cijena i izgled. Ali čak i ako u vašoj sferi interesovanja nema ni mrve interesa za dizajn i performase modernih slavina ipak treba da znate osnovne stvari o slavinama kako ne biste par mjeseci poslije kupovine po kući tražili garantni list.

A, ako pak jeste od onih koji žele znati više o vrstama i karakteristikama slavina nastavite skrolati jer ovdje imate sve što bi vas moglo zanimati.

Kako izabrati pravu slavinu

Kako biste napravili najbolji izbor dozvolite sebi malo vremena i strpljenja za informisanje. Neka vas na to inspiriše gospodin Al Moen, bitno ime u razvoju ovih kućnih spravica.

Naime, slavine za vodu modernog doba sastojale su se od dvije ručke kojima se puštala hladna i topla voda, a kada se  uporni inovator, Al Moen, opekao 1937. godine, čvrsto je odlučio napraviti praktičniji sistem za distribuciju vode iz cijevi u sudoper/kadu/umivaonik.

Ali, stvari nisu tekla baš glatko, prva rješenja su mu odbijana. Tek između 1940. i 1945. je uspio dizajnirati funkcionalnu slavinu sa mješalicom i jednom drškom.

Zahvaljujući njegovom izumu mi danas imamo slavine sa jednom ručkom kojom podešavamo temperaturu, a Moen je ime velikog brenda luksuznih slavina.

Ako želite znati kako izabrati pravu slavinu prvo treba da se obezbijedite pojedinim informacijama i uzmete u obzir:

 1. da li slavinu ugrađujete u postojeći ili novi umivaonik/sudoper pa samim tim
 2. koliko rupa ima umivaonik/sudoper
 3. kako su u kuhinji postavljene instalacije, odnosno odakle je dovod tople vode
 4. kakve ručke želite
 5. cijene slavina

O svakoj stavci možete pročitati detaljnije ispod.

Slavine za kupatilo

Kao što je navedeno, gdje god da odete kupiti slavinu za vodu izbor neće biti mali. Osim gorepomenutih stvari koje treba da imate na umu pri izboru, postoje još četiri važne bitne karakteristike koje se slavine dijele po:

 • Vrsti postavljanja (gdje sepostavlja, koliko ima ručki i rupa)
 • Tipu ventila
 • Materijalu
 • Stilu

Slavine se po vrsti postavljanja dijele na slavine koje se postavljaju na zid i slavine koje se postavljaju na umivaonik, na slavine po broju ručki i po broju potrebnih rupa za montažu.

slavine za kupatilo

Pored toga, slavine se dijele po vrsti ventila, a one koje imaju dobar ventil smatraju se dugotrajnim proizvodom koji će godinama raditi bez problema. Za većinu znalaca dobra ventil je keramički.

Ventili su zapravo ti koji kontrolišu protok vode. Oni ustvari rade sav posao i sastoje se od pokretnih dijelova. Od načina na koji je napravljen zavisi kako će slavina raditi. Postoji nekoliko vrsta ventila, a najčešći su kuglasti i s keramičkim diskovima.

  1. Slavine sa keramičkim dioskovima mogu imati jednu ili dvije ručke
  2. slavine s kuglastim ventilom imaju jednu ručku

Obje vrste, s jednom ručkom, mogu izgledati isto, a razlika je u korištenju.

Kod jednoručnih slavina sa diskovima jačinu protoka vode podešavamo pokrećući ručku gore-dole, a temperaturu lijevo-desno. Kod slavine s dvije ručke protok vode se zaustavlja kada ručica dođe u određeni položaj.

Kod slavine s kuglastim ventilom vodu puštamo pokrećući ručku gore.

Najčešći materijal za slavine za kupatilo je mesing, a jeftinije verzije imaju i plastičnih dijelova. Mesing se presvuče slojem hroma kako bi ga štitio od korozije i mrlja. Bez tog sloja mesing korozira i tamni.

slavine sa keramickim diskovima

Slavine za vodu čija je površina niklovana ili presvučena bronzom mogu biti polirane ili sjajne. Često imaju stilizovanu formu što ih čini pravim izborom za luksuzne enterijere.

Hromirane slavine se najlakše održavaju, a noviji proizvodi imaju i završni sloj zahvaljujući kojem ne ostaju otisci od prstiju i mrlje. Kod brušenih slavina najlakše se održavaju one svjetlijih boja.

Osim po ovim karkateristikama, slavine za kupatilo dijelimo i prema namjeni: slavine za lavabo, slavine za kadu i slavine za tuš.

Slavine za lavabo

Najbolja opcija koju možete izabrati pri kupovini slavine za lavabo jeste da istovremeno kupujete oba elementa. Ako jedno od to dvoje kupujete naknadno postoji veća mogućnost da kompletan izgled i funkcija neće biti kako ste zamišljali.

Dakle, ako slavinu kupujete naknadno, uvijek provjerite koliko imate rupa u umivaoniku kako biste znali da li treba da kupite jednoručne ili slavine sa dvije ručke.

Jednoručne slavine

Jednoručne slavine su u smislu korištenja jednostavnije, jednom rukom, pomoću jedne ručke podešavate protok vode i temperaturu. Nezanemarljivo je i to što kod jednoručnih slavina ima manje površine za čišćenje.

Kada kupujete jednoručnu slavinu obratite pažnju na ručku, odnosno na to koliko lako je njome rukovati i koliko precizno podešava temperaturu (širi ugao znači i preciznije postavke). Zatim da li se može pomjerati, što je bitno kod plitkih sudopera.

Generalno gledano jednoručne slavine se češće postavljaju u kuhinjama nego kupatila. U njihovom dizajnu preovladava moderan, čist i jednostavan dizajn, mada postoje u različitim stilovima.

Slavine sa dvije ručke

Ova vrsta slavina se bira za lavaboe sa tri rupe, iako za takav lavabo možete uzeti i jednoručnu slavinu ali tada druge dvije rupe treba da zatvorite.

Iako jednoručne slavine važe za jednostavnije, mnogi tvrde da im je lakše manevrisati ovom vrstom česmi, jer više vole taj način kontrolisanje tople i hladne vode.

Slavine sa dvije ručke vidjećete u enterijerima u kojima se njeguje tradicionalni stil te u kupatilima gdje su i čisto funkcionalni elementi stilizovani.

Zidne slavine za umivaonik

Ovu vrstu slavina danas ćemo sresti znatno rjeđe jer prilikom pravljenja vodinstalacione mreže i tijelo slavine se ugrađuje prije lijepljenja keramičkih pločica. Zapravo, uglavom se ugrađuju u kupatila koja odskaču luksuzom, kvalitetom i tehnološkom inovativnošću.

Ugrađuju se iznad umivaonika koji nema rupe za izgradnju ili ima specifičan dizajn.

Zidne slavine za umivaonik imaju skriveno tijelo, tako da vidimo samo mlaznicu i ručke. Izbor se uglavnom svodi na slavine za dva otvora u zidu i jednom ručkom i slavine za tri otvora i dvije ručke.

Posebno su popularne zidne slavine spljoštene mlaznice koje formiraju mlaz vode u vidu vodopada.

Moderne slavine za lavabo

Osim po formi i materijalu, moderne slavine za lavabo se ističu i neuobičajnim funkcijama. Tako se danas na tržištu mogu naći slavine sa visoko postavljenom mlaznicom koja ostavlja dosta veliki slobodan prostor u lavabou. Zatim, postoje slavine koje imaju pokretnu funkciju tako da se može skloniti u stranu.

moderne slavine za lavabo

Omiljene su postale slavine sa senzorima kojima se sad dodaju i funkcije sušenja ruku, te mogućnost postavljanja parametara poput temperature vode i jačine protoka koji se automatski aktiviraju.

Kada je riječ o dizajnu tu tek nema granica. Od neobičnih formi, preko modelovanja mlaza vode, do mogućnost nagogradnje česmi.

cesme za vodu

supermoderne slavine

Podrazumjeva se da ove slavine imaju više cijenu, kao i one koje se postavljaju na specifične lavaboe (samostojeće i lavaboe neobičnog dizajna i veličine).

Slavine za kadu

Nekima će zvučati suvišno, ali vrijedi napomenuti da slavinu za kadu uvijek treba da kupujete poslije izbora kade. Ovo je važno upamtiti jer instaliranje slavine zavisi od same kade. Slavine za kadu se mogu ugraditi na tri načina:

 • na obod kade
 • na zid
 • na pod/samostojeće kade

Ako se slavina ugrađuje na rub kade to znači da kada ima predviđene rupe za slavinu. Ukoliko nema rupa, slavina će se motirati na zid iznad kade.

Samostojeće slavine, odnosno slavine koje montiraju u pod ne viđamo često jer su predviđene uglavnom za samostojeće kade koje su danas luksuz.

slavine za kadu

U trendi kupatilima i prostorima, uređenim u industrijskom ili vintage stilu možemo vidjeti samostojeće kade kod kojih su izložene cijeve te one predstavljaju dekadentni dizajn kupatila.

Kombinovane slavine

Dostupne sa ili bez termostata, kombinovane tuš slavine su najjednostavniji način tuširanja tokom kupanja. Mogu biti izložene ili ugradne.

kombinovane slavine tus

Diverter ventil omogućava korisniku da prelazi sa punjenja kade na tuširanje. Za bezbjednost i udobnost uvijek je najbolje da izaberete model sa termostatom.

Samostojeće slavine – kombinacije

Dizajnirane da se montiraju bilo na obodu kade ili pločicama – sistemi garantuju da ćete odabrati pravi proizvod u skladu sa Vašom potrebom. Mlaznica treba da dostigne ivicu kade.

Dostupni u kombinaciji sa tri, četiri ili pet otvora, imaju mlaznicu i ručku tuša. Jedna ili dvije ručke kontrolišu vodu i omogućavaju da pređete sa mlaznice na tuš.

Slavine za kuhinju

Kuhinjske česme se koriste znatno više od kupatilskih, pa se češće i mijenjaju, tako da ovdje treba da budemo naročito razboriti prilikom kupovine.

Takođe, zahvaljujući raznovrsnoj ponudi različitih stilova slavine za kuhinju mogu uticati na izgled ove prostorije, te naglasiti stil kojem težimo.

Međutim, kod izbora slavine za kuhinju najbitnije je da znate kako su u kuhinji postavljene instalacije, odnosno odakle je dovod tople vode.

kuhinjske slavine

Ukoliko topla voda dolazi sa velikog bojlera na zidu morate imati dva izvoda. U slučaju instalacija iznad sudopera koristi se zidna slavina, a ako je instalacija ispod sudopera treba vam samostojeća slavina sa dvije cijevi.

Kuhinjske slavine takođe mogu jednoručne i dvoručne.

Ako do sudopera nije dovedena topla voda, veća samo hladna, odnosno ako u zidu imate jedan izvod, koristite slavinu za mali bojler.

One se pak dijele na:

– zidne

– samostojeće sa tri cijevi

Slavine za mali bojler koriste se i kada je u kući instaliran protočni bojler.

Slavine za sudoper sa tri cijevi

Ova vrsta slavina su stojeće slavine koje se koriste kada je izvor hladne vode ispod sudopera.

Stojeće slavine sa dvije cijevi spajaju se na ugaone ventile dok se u slučaju slavine za sudoper sa tri cijevi dva crijeva montiraju na niskomontažni mali bojler, a treće na ugaoni EK ventil.

Slavine za sudoper sa tušem

Ove slavine su superpraktičan dodatak u kuhinji jer nam omogućavaju da lakše i bolje operemo namirnice, posuđe i sam sudoper.

Kada su u pitanju slavine za sudoper sa tušem uglavnom se koriste tri vrste, a ovdje možete saznati prednosti i mane svake od njih.

Slavine sa tušem na izvlačenje na dole

kuhinjske slavine sa tusem

Kao što i samo ime kaže tuš se izvlači na dole.

Njihove prednosti su:

– jednostavne za rukovanje, dovoljan je jedan pokret

– dizajn visokog luka je elegantan

– preporučljive za često korištenje i duboke sudopere

Mane su im:

– jeftinijim modelima glava zna visiti zbog težine mehanizma, kada kupujete ovakav tuš uvjerite seda ima magnet zbog kojeg glava neće brzo otpasti

– ne preporučuju se u kuhinjama sa niskim pritiskom vode

– obično imaju kraće crijevo

Slavine sa tušem na izvlačenje

Slavine sa tusem na izvlacenje na dole

Ove slavine najviše podsjećaju na one koje se koriste u kadama.

Prednosti su im:

– duže crijevo

– niske slavine

– manje prskanje vode u odnosu na one kojima se tuš izvlaži na dole

Mane su im:

– izrađuju se u manje stilova pa oni kojima je estetika izuzetno bitna radije biraju ove druge

– manje ergonomski prilagođene od tuševa na povlačenje na dole

Slavine sa tušem sa strane

Slavine za sudoper sa tusem

Ovo su slavine koje se postavljaju pored standardne slavine za vodu, i izgledaju kao dodatne, manje slavine. U našim kuhinjama se rijetko viđaju, ali su standardne u američkim.

Njihove predosti su:

– praktične su

– tradicionalan dizajn

Mane su im:

– potrebna je dodatna rupa

– manji pritisak

Kako izabrati slavine za kuhinju

Ukoliko želite biti detaljni prilikom izbora i pročitali ste sve gore iznad, već vam je jasno kakvu slavinu treba da uzmete. Bar što se tiče tehnički mogućnosti.

U nastavku slijedi još nekoliko napomena kako biste bili sigurni da ste napravili najbolji izbor.

 1. Da ponovimo, ako mijenjate slavinu, prvo provjerite koliko rupa imate, odnosno da li vam treba jednoručna ili s dvije ručke.
 2. Dodajte perlator umjesto obične glave. On miješa vazduh sa vodom čime se dobija puniji mlaz, što svakako utiče na štednju vode.
 3. Najjeftinije slavine su hromirane.
 4. Mesing je najbolji, traje najduže i zahtjeva najmanje održavanje. Niste sigurni da li je mesing u pitanju. Uzmite je u ruku, ako jeste biće teža od drugih.
 5. Pitajte prilikom kupovine kakav ventil slavina ima, jer on kontroliše protok vode.
 6. Izaberite slavinu kojoj se dijelovi mogu mijenjati, da, ukoliko se pokvari, možete da promijenite samo taj dio.
 7. Obratite pažnju i na visinu slavine i da li je fiksirana ili pokretna.

Šta kupiti

Dakle, iznad imate detaljan vodič koji je tu da vam pomogne da prepoznate razliku između pojedinačnih modela, te lakše odlučite šta vam je potrebno i šta želite.

Iako su iskustva potrošača različita, tpa ćete čuti od nekih koji su kupili skupocjenu slavinu da su je morali mijenjati poslije nekoliko mjeseci, ili godinu, dvije, tako ćete isto čuti od nekih da su godina zadovoljni jeftinom slavinom nepoznatog proizvođača.

Ipak, nejviše ljudi se odlučuje za tri popularna i uglavnom pouzdana proizvođača: Grohe, Armal i Rosan.

Grohe slavine

grohe slavine

Grohe AG je Evropski najveći i vodeći svjetski proizvođač sanitarne opreme. I ne samo to, njihova fabrika u njemačkom Hemeru nosi titulu „najbolje fabrike”.

Ovo su ujedno i slavine koje spadaju u skuplji izbor, redovne cijene slavina su rijetko ispod 100 KM, a na njih obično daju garanciju od pet godina. Odlikuju se lakom upotrebom i atraktivnim dizajnom.

Grohe se hvali prestižnim kvalitetom te navodi da su nezavisnim testiranjem njihove slavine, tuševi i termostati prestigli konkurente.

Armal slavine

armal slavine

Armal se takođe proizvede u Evropi, a ručice su izrađene od metala i izuzetno su čvrste i trajne.

Za izradu Armal baterija se koristi mesing po evropskom i ekološkom standardu, što ih takođe stavlja u viši i srednji cjenovni rang. Zahvaljujući hromiranoj površini, Armal slavine imaju reputaciju dugotrajnih, pri čemu se podrazumijeva odgovarajuće održavanje. Cijene se najčešće kreću između 100 i 200 KM, a imaju sedmogodišnju garanciju.

Rosan slavine

Iako se njemačke i italijanske slavine smatraju najkvalitetnijim, dobre kritike dobija i jedan srpski proizvođač, Rosan iz Kanjiže.

Odlikuje ih dobra cijena, Armal je često dva puta skuplji, ali i skromniji dizajn u odnosu na nabrojane, ali izbor je sve bolji. Svaka slavina dolazi sa garancijom od 5 godina.