Sarajevo: Počeli Dani arhitekture

Deveti Dani arhitekture, u organizaciji LIFT – prostornih inicijativa, otvoreni su sinoć u sarajevskoj Vijećnici. Festival je otvoren izložbom mladih bečkih arhitekata (YOVA) i videomappingom kupole Vijećnice.

 

Organizatori su ove godine izabrali kupolu Vijećnice, jer su željeli da i ove godine na nekonvencionalan način promovišu očuvanje istaknutih arhitektonskih objekata u BiH. Trominutni mapping je pokazao specifičnosti kupole Vijećnice i istaknuo različitost geometrijskih elemenata na istoj. Videomapping je rađen u potpuno domaćoj produkciji od strane organizacije LIFT – prostorne inicijative i BLOW UP, dok je muziku radio Billain.

 

Na otvaranju su se gostima obratili koordinatori festivala Dani arhitekture Nedim Mutevelić, Jasmin Sirčo i Gorica Mehić, austrijski ambasador u BiH, Nj.E. Martin Pammer, predstavnica Grada Beča Andrea Kreppenhofer i gradonačelnik Grada Sarajeva, prof. dr Ivo Komšić.

 

Dani arhitekture će trajati od 19.5. do 22.5.2016. godine na više lokacija u Sarajevu. U četiri dana će se na dva stagea predstaviti više od 20 predavača iz zemalja regije i Evrope koji će dati svoj osvrt na temu “Arhitektura ispred investicije”.

 

U sklopu festivala će biti održano i više izložbi, radionica za djecu, “site specific” radionica “VHS arhitektura” kao i niz drugih sadržaja.

 

Za više informacija posjetite www.daniarhitekture.ba