Rodna kuća Grace Kelly u Philadelphiji otvara se za javnost

kuca grace kelly

Kuća u kojoj je odrasla nekadašnja princeza od Monaka i glumica Grace Kelly tokom 2018. otvoriće se za posjetitelje, rekao je za časopis People njen sin, princ Albert od Monaka koji je prošle godine kuću kupio za 754.000 dolara.

Nakon renoviranja kuća će biti otvorena za kulturne događaje, a u njoj će biti smještena regionalna kancelarija Fondacije princeze od Monaka te biblioteka.

Albert je rekao da, s obzirom na to da je kuća smještena u stambenoj četvrti, nije zamišljena “isključivo kao muzej”. Trospratnicu sa šest soba u kolonijalnom stilu 1935. izgradio je Albertov djed John B. Kelly, uspješni poslovni čovjek aktivno angažovan u političkom životu Philadelphije.

Kelly je Philadelphiju napustila kad joj je bilo 20 godina. Glumu je studirala u New Yorku, a karijeru je počela kao fotomodel. Debitovala je na Broadwayu 1949. a prvu filmsku ulogu odigrala je 1951 godine.

Nova glumačka zvijezda zasjala je u filmu “Točno u podne” (1952.), u kojoj joj je partner bio tada već poznati Gary Cooper, a u svjetsku ju je glumačku orbitu lansirao “Mogambo”, film Johna Forda s Clarkom Gableom i Avom Gardner. Bila je jedna od omiljenih glumica kultnoga holivudskog režisera Alfreda Hitchcocka.

Karijeru je prekinula 1956. kako bi se udala za monegaškog kneza Rainiera III. Poginula je 1982. u automobilskoj nesreći u Monaku.

 

večernji.hr