Recepti: Tri koraka do savršenog kuvanog vina

zacini za kuvano vino

Za kuvano vino ne treba praviti nikakav poseban uvod. Taj divni, mirisni, topli napitak za nas je nezaobilazan tokom zimskih mjeseci.

Nude ga uglavnom u svim kafićima i restoranima, a dio je bazične ponude svih zimskih manifestacija i proslava na otvorenom. Ipak, dobro kuvano vino najčešće je raritet, što uglavnom imamo „zahvaliti“ izboru najjeftinijeg vina koje se bira za kuvanje, ali i manjku začina koji se (ne)koriste.

kako-skuvati-vino

Kod nas je uobičajno da se u kuvano vino stavlja cimet, i to često u prevelikim količinama, eventualno karanfilić i po koja kriška citrusnog voća. Kuvano vino je divan napitak, zato nemojte pristajati na neke površne opcije, jer sa još samo par začina imaćete ukusno piće koje će vas grijati tokom hladnih mjeseci.

A, otkrićemo vam i još poneki trik tako da u tri jednostavna koraka napravite vino savršenog ukusa.

Začini za kuvano vino

kuvano-vino

Prvi korak je da izaberete vino i začine. Nemojte birati vina koja ne biste pili inače, jer ako vam se ne sviđaju nekuvana, vjerovatno neće ni kuvana.

Dakle, od začina koristimo već spomenuti cimet, karanfilić, zvjezdasti anis, potom đumbir (naročito u bijelom vinu), kardamon (naročito u crnom vinu). Ukoliko stavljate muškatni oraščić dozirajte pažljivo, kao što bi i trebalo uvijek sa ovim začinom.

Cijeđeni sok citrusa se stavlja odmah na početku, a koricu citrusa naribajte ako znate da je plod neprskan. Sa citrusima nemojte pretjerivati. Limun bolje ide sa bijelim vinima, kao i narandža u crnim. Mnogi ljudi stavljaju i vaniliju, ali stručnjaci kažu da je nju najbolje izbjegavati.

Što se tiče šećera, u kuvano vino bi bilo idealno stavljati smeđi šećer, ali naravno i bijeli će poslužiti.

Priprema kuvanog vina

kuvanje-vina

Kod kuvanja vina bitno je kada i koliko vina stavljate. U posudu prvo stavite šećer, sok citrusa i potopite vinom. Lagano kuvajte dok ne dobijete sirup, pa onda naspite ostatak vina i stavite začine koje ste izabrali.

Čim proključa isključite ringlu i ostavite da malo odstoji.

Ostalo

Treći i završni korak je testiranje. Ukoliko je vino jako, poželjno ga je razrijediti. Da biste dobili intezivniji ukus možete dodati likere, medovaču, rum, amareto…ali znajte da se ovo neće svidjeti baš svima.

Znači, uvijek na kraju probajte pa ako ima potrebe dodatno zasladite ili razblažite vodom. Prije posluživanja procijedite. Živjeli!