Raskošan prostor za dom iz snova

Australijski arhitekta Jon Mikulic uredio je porodičnu kuću poznatnog kuvara u predgrađu Melbournea.

Mikulic je enterijer open spacea zamislio tako da njegov dizajn obuhvati kompletan volumen prostora s jakim i izražajnim formama i oblicima. Međutim, prostor nije izgubio draž fluidnog, fleksibilnog i rasterećenog enterijera. Cilj arhitekte je bio da kreira prostor za život, rad i igru, oplemenjen umjetnošću.

ri_111214_01

Dnevnim boravkom dominira crvena garniture za sjedenje, koja svojom udobnošću mami ukućane na odmor i druženje. Umjesto klasičnih media sistema, na jednom zidu je postavljena minimalistička konzolna žuta polica, koja služi i kao ormarić za odlaganje stvari.

ri_111214_05

Iznad su umjetničke slike, koje su jedini i ujedno fokusni dekor prostora. Odabirom boja pojedinačnih elemenata, stvoren je uspješan “colour block” efekat, koji je sam po sebi dovoljan za uspješnu dekoraciju.

ri_111214_03

Na zonu dnevnog boravka nastavlja se zona kuhinje, koja u ovom slučaju predstavlja “sivu eminenciju” ovog prostora. Prostrana, crna i veličanstvena, ova kuhinja je uređena najboljim materijalima, tako da zadovoljava potrebe za kuvanjem profesionalnog kuvara.

ri_111214_04

Upravo zato je iskorišten prostor čitave visine, tako da ima natprosječan broj elemenata za odlaganje hrane, aparata i drugih kuhinjskih potrepština. Veliko kuhinjsko ostrvo, koje ujedno po potrebni služi kao radna površina i šank, napravljeno je od najkvalitetnijeg mermera.

ri_111214_05

Dnevna i radna soba povezane su trpezarijom opremljenom u prirodnim tonovima drveta, s ciljem stavljanja naglaska na proces objedovanja i hrane.

ri_111214_06

Na drugom spratu nalaze se spavaće sobe i kupatila, u kojima su takođe praćene elegancija i udobnost, te ista paleta boja i dizajna namještaja kao i na prvom spratu. Zanimljivo je da kupatilo gleda na stakleni crveni zid, koji ga obasjava crvenim sjajem.

ri_111214_07

ri_111214_08

Ova porodična kuća je istinsko ostvarenje toplog, pametnog, smirujućeg i raskošnog dizajna enterijera.

ri_111214_02