Preduzetničko HVALA: Mali biznis, velika pomoć

Jedna mašina koja „imitira“ sunce i suši ljekovito, hercegovačko bilje. Jedna poskupa kirija u Bijeljini i novi kontingent farbi za kosu. Nekoliko laptopa za školu engleskog jezika u Banjaluci. To i još neke „sitnice“ dio su planova malih preduzetnika koji su zahvaljujući projektu „Mikro znači više“ kompanije Prointer ITSS dobili pomoć za prevazilaženje krize izazvane pandemijom.

Aleksandra Delić iz Trebinja ne krije zadovoljstvo što se baš njen porodični biznis našao na spisku dobitnika. Ona i ćerka rade u Hercegovačkoj radionici i po staroj recepturi proizvode kreme, balzame, serume i još mnogo toga za njegu lica i tijela. Posla da se napravi kvalitetan proizvod ima mnogo, pa u sezoni branja ljekovitog bilja angažuju i sezonske radnike. Imale su mnogo planova, ali je pandemija sve zaustavila. Sa dvije hiljade maraka koliko će dobiti, stvari izgledaju drugačije.

„Prošle godine smo kupili jednu vrijednu mašinu za pravljenje ulja, a sad smo naručili još dve manje mašine koje mogu da imitiraju Sunce, što nam u sušenju bilja mnogo znači. Taman smo krenuli u pregovore sa nekim austrijskim kupcima i imali štošta u planu, a onda je sve stalo. Ova podrška nam stiže u pravom trenutku, jer vjerujem da ćemo otplatiti dio obaveza i uozbiljiti proizvodnju, a onda se nadam da će se i Austrijanci vratiti u pregovore“, priča Aleksandra i dodaje da se ovoj pomoći istinski obradovala.

Uz nekoliko puta ponovoljeno „hvala“, Zorana Perković, frizerka sa 20-godišnjim iskustvom, kaže da se ne zna ko se više obradovao što će dobiti pomoć – ona ili njenih šest radnika. Njen frizerski salon u Bijeljini, kao i ostali frizeraji, zatvoren je već početkom marta i taj „katanac“ su svi osjetili.

„Ovih tri hiljade maraka će mi mnogo značiti. Kirija nam je prilično skupa, pa ću odmah da riješim jednu, a prije zatvaranja sam poručila i veću količinu kvalitetnih farbi za kosu koje ću sad da platim. Imam još neke narudžbe koje su bile na čekanju i sve ću to sada moći da pokrijem“, priča Zorana.

Kaže da ih je naročito „koštao“ april tokom kojeg takođe nisu radili, jer tada zbog vaskršnjih praznika u Bijeljinu dolaze ljudi iz inostranstva i salon obično bude pun.

„Niko se ovome nije nadao i strahovala sam kako ćemo dalje. Sad vjerujem da ćemo stati na noge i nastaviti gdje smo stali“, kaže Zorana.

U školi stranih jezika „Anglia“ u Banjaluci, nisu sigurni gdje su tačno stali, jer već više od decenije projekti sustižu jedni druge. Nije to samo škola engleskog, radimo mi mnogo toga, kaže Svjetlana Delić.

„Što se jezika tiče, imamo kurseve za sve školske uzraste i za odrasle, ali bavimo se i organizacijom kulturnih događaja, pozorišnih predstava, poetskih večeri. Naši đaci umreženi su sa vršnjacima iz čitavog svijeta, često organizujemo i kampove u saradnji sa školama iz Srbije u kojima se bavimo i sportom i promocijom zdravog života“, kaže Svjetlana.

Sa pet hiljada maraka, koliko će njena škola dobiti, namjerila je da kupi laptope koji će djeci dodatno pomoći u učenju.

„Mi smo zaista ozbiljna škola i uvijek se trudimo da ulažemo u napredak, a ovo je prava prilika za to. Takođe, ako se opet dogodi ovako nešto, moći ćemo lakše da organizujemo onlajn nastavu i još neke aktivnosti ako nabavimo laptope“, priča Svjetlana.

Na spisku malih preduzetnika kojima će sutra pomoć biti i zvanično uručena, našlo se još 50 njih iz čitave Republike Srpske i iz različitih djelatnosti. Iz Prointera, koji je uz tehničku podršku Područne privredne komore Banja Luka osmislio kako da podrži mikro biznis u vremenu krize, najavili su da će projekat biti nastavljen. Koliko ima onih kojima je pomoć baš sada potrebna, najbolje pokazuje podatak da su se na njihov poziv za podršku prijavili 371 samostalni preduzetnik i malo preduzeće.